c S

Na GZS podpirajo možnost šestega protikoronskega zakona

20.10.2020 23:11 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Na GZS pričakujejo, da bo vlada tudi v prihajajočih mesecih z različnimi oblikami podpornih ukrepov in pomoči preprečila rast brezposelnosti in ohranitev vitalnega dela gospodarstva. V tem smislu si prizadevajo za sprejem šestega protikoronskega zakona, ki ga je pred dnevi omenil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Z dosedanjimi protikoronskimi zakonodajnimi paketi je država ublažila negativne gospodarske posledice. Kljub temu smo v času prvega vala bolezni covid-19 v Sloveniji izgubili 11.000 delovnih mest, je v pismu članom zapisal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup.

Sedaj se soočamo z novimi omejevalnimi ukrepi, ki ponovno otežujejo poslovanje številnim dejavnostim, še posebej tistim, kjer je fizični stik s potrošniki neizbežen. Gorjup zato pričakuje, da bo vlada gospodarstvu stala ob strani še naprej.

Počivalšek je pred dnevi napovedal, da bo, če bo treba, vlada za blažitev posledic novih omejitev pripravila tudi šesti protikoronski paket. "Le tako bo mogoče zagotoviti, da po epidemiji sledi čim hitrejše okrevanje rasti in dvig konkurenčnosti," se strinja Gorjup.

Na GZS si že sedaj prizadevajo za sprejem šestega protikoronskega zakona, Gorjup pa med predlogi izpostavlja izboljšanje likvidnostne sheme, zamrznitev dviga minimalne plače, olajšanje zagona investicij v podjetjih, možnost pozavarovanje terjatev v Sloveniji ter ukrepe za pomoč najbolj prizadetim podjetjem.

Ob že drugi razglasitvi epidemije in novim omejitvam pa sedanje razmere razume kot priložnost za preboj agilnih podjetij in s tem za lažje zmanjšanje razvojnega zaostanka za zahodno Evropo. "Gospodarstvo je v prvem valu, in tako bo tudi v tem drugem valu, dokazalo visoko stopnjo prilagodljivosti in odpornosti," je zapisal.

Strinja se, da je v zaostrenih epidemioloških razmerah zdravje najpomembnejše. Ukrepi vlade se mu zato zdijo razumljivi, a pri tem izpostavlja, da morajo biti ukrepi, ki segajo tudi na poslovno področje, življenjski, ciljno usmerjeni in sorazmerni. "Vse s ciljem, da se zdravstvena kriza ne bi prelila tudi v globoko ekonomsko in socialno krizo," je še zapisal.