c S

V združenju nadzornikov za umik vladnega predloga zakona o demografskem skladu

20.10.2020 18:06 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Vladni predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu po mnenju Združenja nadzornikov Slovenije opušča najpomembnejše institute preglednega in učinkovitega upravljanja, s čimer predstavlja tako na področju korporativnega upravljanja sklada kot družb v njegovem upravljanju velik korak nazaj. Predlagajo, naj se umakne iz zakonodajnega postopka.

Kot so izpostavili v združenju, predlog ne predvideva ustanovitve demografskega sklada kot neodvisnega avtonomnega rezervnega sklada, temveč uvaja podlago za vzpostavitev novega, centraliziranega krovnega upravljavca državnega premoženja, v katerega se bo preoblikoval Slovenski državni holding in v katerem bodo združeni tudi preostali upravljavci državnih naložb.

Zato bi moral predlog zakona pri ubeseditvi sistema korporativnega upravljanja demografskega sklada zasledovati najmanj standarde upravljanja, ki veljajo za banke in zavarovalnice, katerih upravljavec bo sklad nenazadnje tudi bil, so poudarili v sporočilu.

V nasprotju s tem predlog po njihovih besedah opušča najpomembnejše, z zakonom in prakso že uveljavljene institute preglednega in učinkovitega upravljanja, kot so kadrovski postopek in kriteriji za imenovanje članov nadzornega sveta demografskega sklada in članov organov nadzora družb v upravljanju ter področje integritete.

Opozarjajo tudi na odsotnost javne razprave ter zaradi njegove neustreznosti in pomanjkljivosti na najpomembnejših področjih upravljanja predlagajo njegov umik iz zakonodajnega postopka.

"Menimo, da morajo biti ključni mehanizmi ureditve korporativnega upravljanja družb v upravljanju sklada jasno določeni že v zakonu in ne šele v aktih upravljanja sklada. Le na ta način je namreč lahko zagotovljeno, da bo sklad pri upravljanju družb ravnal v skladu s pravili, ki so vnaprej določena in jasna," so poudarili.

Zaradi navedenega predlagana ureditev po njihovem mnenju spodkopava že uveljavljene standarde ter ne zagotavlja ustrezne profesionalnosti, strokovnosti in posledičnega delovanja imenovanih članov nadzornega sveta v korist družb s kapitalsko naložbo sklada in ostalih delničarjev oz. družbenikov teh družb.

Vlada želi s predlogom zakona o nacionalnem demografskem skladu skoncentrirati naložbe države in njihovo upravljanje na enem mestu, prihodke sklada pa nameniti za sofinanciranje pokojnin danes in v prihodnosti ter za druge demografske ukrepe. S tem želi proračun vsaj nekoliko razbremeniti negativnih učinkov zaradi staranja prebivalstva.