c S

Ministrstvo bo preverilo ustreznost ureditve pokojninskega varčevanja

20.10.2020 13:32 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Ministrstvo za finance bo po napovedi ministra Andreja Širclja v skladu s koalicijsko pogodbo pripravilo primerjalno analizo o tem, kako so različni sistemi varčevanja obdavčeni, in pripravilo ustrezne rešitve. Pri tem bodo preverili tudi ustreznost ureditve pokojninskega varčevanja.

Minister je tako v ponedeljek odgovoril v DZ na poslansko vprašanje Ivana Hršaka iz DeSUS, ki je menil, da stopnja obdavčenja sredstev pri pokojninskem varčevanju ni stimulativna. Poslanec je spomnil, da je višina obdavčenja odvisna od tega, ali gre za enkraten dvig sredstev, kjer se v davčno osnovo za odmero dohodnine všteva celotno izplačilo odkupne vrednosti, medtem ko se pri rentnem načinu izplačevanja privarčevanih sredstev obdavči 50 odstotkov dohodka. Davčna stopnja pri obeh načinih izplačila pa je 25 odstotkov.

Šircelj se je strinjal s poslancem, da je treba pokojninsko varčevanje spodbujati in ga tudi davčno prilagoditi drugim načinom varčevanja. Vse to je po njegovih besedah potrebno, da bodo ljudje mislili na svojo starost in si bodo lahko zagotovili sredstva tudi s pokojninskim varčevanjem.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa je ob Hršakovem vprašanju menil, da je trenutna politika države na področju obdavčitve izplačil iz dodatnega pokojninskega zavarovanja, ko se spodbujajo izplačila v obliki dodatne pokojnine, ustrezna in tako na ministrstvu zaenkrat nimajo v načrtu večjih sprememb na tem področju.