c S

V Lombardiji novi protikoronski ukrepi

17.10.2020 18:26 Milano, 17. oktobra (STA) - Oblasti v italijanski deželi Lombardija, ki je februarja postala prvo žarišče pandemije novega koronavirusa v Evropi, so z današnjim dnem še dodatno omejile delovanje barov in med drugim prepovedale vse skupinske amaterske športe. V bogati deželi na severu Italije se namreč, podobno kot drugod po državi in Evropi, soočajo z drugim valom epidemije.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, bodo smeli bari v Lombardiji po 18. uri streči le še gostom, ki bodo sedeli za mizo. Prodaja alkohola za s seboj bo prepovedana. Vsakršno uživanje hrane in pijače na javnih mestih na prostem med 18. in 6. uro bo prepovedano. Tako bo vsaj do 6. novembra.

Ukrepi v Lombardiji - med njimi sta tudi začasna prepoved amaterskih skupinskih športov in poziv šolam, naj kombinirajo pouk v učilnicah in na daljavo - so usmerjeni predvsem proti mladim, saj naj bi ti igrali ključno vlogo pri širjenju okužb v drugem valu. Je pa med novimi ukrepi tudi prepoved obiskov v domovih za ostarele.

Iz Italije so v petek poročali o nekaj več kot 10.000 novih okužbah v minulih 24 urah, več kot kadarkoli dotlej, potem ko so jih še konec septembra beležili manj kot 2000. Danes iz sosednje države poročajo o še višjih številkah - v zadnjem dnevu so potrdili skoraj 11.000 okužb. Umrlo je še 47 ljudi, dan pred tem pa 55, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Med najbolj prizadetimi je tokrat dežela Kampanija na jugu, kjer so oblasti prav tako že sprejele strožje ukrepe. Med njimi so dvotedensko zaprtje šol ter prepovedi zabav in pogrebnih povork.

Vlada premierja Giuseppeja Conteja je medtem minuli teden med drugim uvedla obvezno uporabo zaščitnih mask tudi na prostem, odredila zaprtje barov in restavracij do polnoči, prepovedala večerno zbiranje gostov na ulicah pred lokali in podaljšala izredne razmere do 31. januarja.

A pritisk na premierja, naj ukrepa odločneje, se krepi, poročajo tuje tiskovne agencije. Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je v petek ocenil, da bi morali strožje ukrepe na nacionalni ravni nujno sprejeti čim prej. Ti naj bi bili na dnevnem redu vlade še ta konec tedna ali najkasneje v ponedeljek in naj bi med drugim prinesli zaprtje barov in restavracij že do 22. ure ter delno uvajanje pouka na daljavo.

So pa italijanske oblasti danes že sklenile, da bodo spričo vnovičnega zaostrovanja pandemije in s ciljem čim bolj razbremeniti javni promet razširile delo od doma. Kar do 75 odstotkov vseh uradnikov naj bi tako po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA odslej delalo od doma, je na današnjem sestanku s predsedniki 20 dežel sporočil italijanski minister za zdravje Roberto Speranza.