c S

Združenje novinarjev in publicistov obsoja Zlatkov napad na snemalca Nove24TV

17.10.2020 14:20 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je ostro obsodilo incident, v katerem je na petkovih protestih v Ljubljani glasbenik Zlatan Čordić - Zlatko napadel snemalca novinarske ekipe Nove24TV in mu odvzel kamero. Gre za napad na novinarsko svobodo in posledično na svobodo izražanja, so poudarili v pisni izjavi za javnost.

Glasbenik je v petek na protestih pristopil do snemalca Nove24TV in mu odvzel kamero, pri tem pa zahteval izbris posnetkov, ki so nastali med protesti. Po posredovanju policije je snemalec kamero sicer dobil nazaj. Posnetek incidenta je zaokrožil po spletu.

V ZNP so Zlatkovo ravnanje ostro obsodili. "Napad na snemalca, ki je dokumentiral včerajšnje dogajanje, samo zato, ker po mnenju Čordića ne prihaja iz 'prave' medijske hiše, je napad na novinarsko svobodo in posledično na svobodo izražanja. Nedopustno je, da nasilje določa, kdo lahko opravlja novinarsko delo in kdo ob tem tvega, da bo napaden," so zapisali.

Vsakršni napadi na novinarje, ki opravljajo svoje delo, so nedopustni, pa naj bodo fizični ali verbalni, so še dodali v združenju. "Če nekdo meni, da svojega dela ne opravljajo profesionalno, ima na voljo druge vzvode," so podčrtali.

Napad je v tem primeru po oceni združenja posebej zavržen, ker gre za "javno osebo, ki ji javna RTV v zadnjem času namenja veliko medijskega prostora in ki se skuša v javnosti prikazovati kot miroljuben oz. kot nekdo, ki naj bi si zavzemal za boljšo in bolj pravično družbo".

V združenju so bili kritični tudi do Televizije Slovenija, ki o incidentu po njihovih navedbah kljub napovedi v petkovih večernih informativnih oddajah ni poročala. "Edino logično sklepanje, zakaj se to ni zgodilo, je v tem, da je bil napadalec Čordić, med drugim aktivist proti nošenju mask, v preteklih tednih načrtno promoviran v programih RTVS, napadeni pa je pripadal mediju, ki vodilnim na RTV očitno ni po godu," so prepričani.

"Taka medijska praksa javne medijske hiše, ki naj bi še posebej pazila na korektno in uravnoteženo poročanje, je skrajno neprofesionalna in se čedalje bolj nazorno povsem prekriva s političnim delovanjem leve politične opcije v Sloveniji," so sklenili svoje sporočilo.

Notranji minister Aleš Hojs je sicer na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da mora policija zaradi omenjenega incidenta po uradni dolžnosti pričeti kazenski postopek zoper Čordića. "Kazni zaradi kršenja javnega reda in miru in odloka o zbiranju so le del procesiranja primitivnega nasilneža. Protestniki odkrivajo svoj pravi obraz," je dodal.

Direktor Nove24TV Boris Tomašič pa je na Twitterju navedel, da bo medijska hiša Čordića kazensko ovadila. "Pa da vidimo naše neodvisno pravosodje," je sklenil.