c S

Ob novih rekordih EU predstavila enoten koronski zemljevid

16.10.2020 21:56 Ženeva/Zagreb/Dunaj/Varšava, 16. oktobra (STA) - V številni državah Evrope so danes zabeležili nove črne rekorde v pandemiji covida-19. Epidemiološka slika se slabša, države pa uvajajo nove ukrepe. Da bi zagotovili preglednost in predvidljivost nacionalnih ukrepov v pandemiji so na spletni strani Centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) danes objavili enoten zemljevid EU.

Enoten zemljevid zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij v EU naj bi izboljšal preglednost in predvidljivost nacionalnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ter čim bolj zavaroval svobodno gibanje oseb v schengenskem prostoru, so prepričani pri EU. Ministri EU so dogovor o omenjenem zemljevidu sprejeli v torek, pri čemer so sicer bistveno razvodenili osnovni predlog Evropske komisije.

Od danes je zemljevid dostopen na spletni strani ECDC, na njem pa zelenih držav skorajda ni. Iz držav EU namreč že tede poročajo predvsem o strmem porastu števila okužb.

V Nemčiji so v minulih 24 urah potrdili rekordnih 7334 okužb z novim koronavirusom, je sporočil nemški Inštitut Roberta Kocha (RKI). Dan pred tem so jih potrdili 6638 in tako prvič po več mesecih presegli rekord, postavljen marca ob vrhuncu prvega vala pandemije covida-19. Medtem je upravno sodišče v Berlinu začasno razveljavilo odlok o policijski uri v nemški prestolnici, ki je v veljavi od minulega konca tedna.

Na Češkem so v minulem dnevu potrdili 9721 okužb z novim koronavirusom, kar je nov rekord, a tega so Čehi vajeni, saj vedno višje in višje številke beležijo že vse od začetka septembra. Češka z okoli 10,7 milijona prebivalcev je v drugem valu pandemije postala žarišče številka ena v Evropi, saj se okužbe tam širijo najhitreje. Doslej so jih potrdili že skoraj 150.000, število dnevno potrjenih okužb se je od začetka oktobra že praktično potrojilo. Češka zdravniška zbornica je danes pozvala češke zdravnike, ki živijo v tujini, da se začasno vrnejo v domovino.

Na Hrvaškem v minulih 24 urah ob 5693 opravljenih testih potrdili rekordnih 1131 okužb z novim koronavirusom, potem ko so že v četrtek potrdili rekordnih 793 okužb.

Tudi v Italiji so že drugi dan zapored potrdili rekordno število okužb. V zadnjem dnevu so namreč potrdili 10.010 novih primerov. V zadnjem dnevu je umrlo še 55 ljudi. Skupaj je covid-19 v Italiji zahteval 36.427 življenj. Število hospitaliziranih bolnikov je naraslo s 5796 na 6178. Na intenzivni negi je 638 bolnikov, še dan prej jih je bilo 585.

Italijanska vlada ob ponovnem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom in smrtnih žrtev covida-19 razmišlja o dodatnem zaostrovanju ukrepov za zajezitev pandemije. Med drugim bi lahko vsem gostinskim lokalom odredili zaprtje ob 22. uri.

O rekordnem številu okužb v enem dnevu med drugim poročajo še iz Švice, Bolgarije, Slovaške, Litve, Latvije ter Bosne in Hercegovine.

Na Poljskem so medtem v zadnjih 24 urah potrdili rekordno število umrlih zaradi covida-19. Umrlo je namreč 132 bolnikov. V zadnjem dnevu so na Poljskem potrdili tudi 7705 novih okužb z novim koronavirusom, kar je drugo najvišje število po četrtkovih rekordnih 8099 okužbah.

V Srbiji je medtem od danes nošenje zaščitnih mask obvezno tudi na prostem, je odločil srbski krizni štab za soočanje z epidemijo covida-19. Kot je pojasnila članica štaba, epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević, poleg tega odslej lokalne oblasti ne smejo več izdajati dovoljenj za zbiranje ljudi. V Srbiji so sicer v zadnjem dnevu potrdili 265 novih okužb.

Grške oblasti pa so za regijo Kozani na severu države, v kateri živi okoli 150.000 prebivalcev, odredile karanteno z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa. Med drugim so tam od danes obvezne zaščitne maske tudi na prostem, zaprli pa so restavracije, frizerske salone in trgovine.

O črnih številkah poročajo tudi iz ZDA, kjer je do četrtka zvečer zaradi covida-19 umrlo že skoraj 218.000 ljudi, z novim koronavirusom pa je okuženih osem milijonov ljudi, kažejo podatki univerze Johns Hopkins. Okužbe naraščajo po številnih zveznih državah ZDA, med drugim v Severni Karolini, kjer je predsednik Donald Trump v četrtek sicer znova zatrdil, da bo virus izginil sam od sebe.

Medtem so v četrtek objavljeni mednarodni raziskavi pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ugotovili, da imajo zdravila remdesivir, hidroksiklorokin, lopinavir/ritonavir in interferon majhen vpliv na umrljivost in potek bolezni covid-19 med hospitaliziranimi bolniki ali pa ga sploh nimajo.

Kot piše na spletni strani WHO, so v okviru študije, v kateri je sodelovalo več kot 11.200 ljudi v več kot 30 državah, preverjali učinek teh zdravil na umrljivost, potrebo po medicinskem ventilatorju in trajanje bolnišničnega zdravljenja pri bolnikih s covidom-19. Uporabo teh zdravil za druge namene, kot je preprečevanje bolezni, bodo morali preveriti v novih študijah.