c S

Na šestdnevni oktobrski seji DZ tudi o kandidatih za ustavnega sodnika in viceguvernerko

16.10.2020 21:52 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Kolegij predsednika DZ je na seji, ki jo je vodil podpredsednik DZ Jože Tanko, določil časovnico oktobrske seje DZ, ki se bo začela v ponedeljek. Trajala bo šest dni, na njej je med drugim pričakovati izvolitev ustavnega sodnika in viceguvernerke Banke Slovenije ter odreditev še ene preiskovalke o ukrepih v času epidemije na predlog opozicije.

Po ponedeljkovih poslanskih vprašanjih vladni ekipi, s katerimi se bo seja začela, bodo poslanci v torek najprej obravnavali predloga Levice za spremembo zakona o STA, ki poročanje agencije o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah v Sloveniji širi še na njen angleški servis, ter novelo zakona o rudarstvu, s katero bi pri nas prepovedali pridobivanje ogljikovodikov z metodo hidravličnega lomljenja oziroma t. i. frackinga. Predloga Levice na matičnih odborih nista dobila podpore.

Bosta pa v torek na vrsti tudi vladna predloga v drugi obravnavi, in sicer zakon o učinkoviti rabi energije, s katerim namerava vlada področje energetske učinkovitosti in učinkovite rabe energije izločiti iz energetskega zakona in ga prilagoditi evropski zakonodaji, ter novela zakona o cestninjenju, ki prinaša pravno podlago za uvedbo elektronskih vinjet za osebna vozila.

Vladna predloga novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki krepi nadzorno funkcijo Komisije za preprečevanje korupcije, ter novele zakona o varstvu okolja, ki daje podlago za ureditev ravnanja z odpadno embalažo od prihodnjega leta naprej, bosta na vrsti v sredo. Za oba je predvidenih po nekaj več kot tri ure razprave, nekaj manj kot tri ure pa bodo v sredo namenili še predlogu spremembe zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ga je vložil državni svet in je v tretji obravnavi. Po predlogu bi se staršem s krajšim delovnim časom zaradi starševstva plačal prispevek za socialno varnost do polne delovne obveznosti od sorazmernega dela njihove povprečne mesečne bruto plače.

V sredo bo na vrsti tudi glasovanje o dotlej obravnavanih predlogih, med mandatno-volilnimi zadevami pa je ta dan predvideno tajno glasovanje o kandidatu za ustavnega sodnika Anžetu Erbežniku in kandidatki za viceguvernerko Banke Slovenije Arjani Brezigar Masten. Mandatno-volilna komisija DZ je predlog obeh kandidatov podprla.

Poslance v četrtek čaka obravnava rednega letnega poročila varuha človekovih pravic za leto 2019 in varuhovega poročila o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma, povezanim s konvencijo OZN proti mučenju in drugim krutim, poniževalnim kaznim ali ravnanju za leto 2019. Za obe poročili skupaj je namenjenih sedem ur razprave. Približno štiri ure in pol so ta dan predvidene tudi za predlog zakona o davku na digitalne storitve v prvi obravnavi, s katerim Levica predlaga sedemodstotno stopnjo obdavčitve storitve digitalnih multinacionalk.

Za razpravo o vladnem predlogu zakona o finančni razbremenitvi občin, s katerim želijo zmanjšati stroške občin za izvajanje z zakonom določenih nalog in administrativne postopke, je v petek namenjenih več kot šest ur. Približno enako časa je ta dan namenjenega tudi za prvo obravnavo predloga zakona o slovenskih demografskih rezervah, ki so ga vložili poslanci SD in SAB. S tem so prehiteli vlado in začasno ustavili koalicijske načrte na tem področju, v primerjavi z vladnimi načrti predlagajo po njihovem mnenju boljši način za plemenitenje denarja za pokojninske potrebe in za zavarovanje strateško pomembnih podjetij.

Drugi sklop glasovanj na oktobrski seji je predviden za torek, 27. oktobra, ko bo zadnji dan seje in ko bodo obravnavali tudi predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih od 2021 do 2026. Predlog so vložili poslanci Levice, vlada pa ocenjuje, da bi bil takšen referendum v nasprotju z nacionalnimi interesi.

Zadnji dan seje je na dnevnem redu tudi akt o odreditvi parlamentarne preiskave v zvezi z ukrepi, povezanimi z epidemijo covida-19 od 13. marca, ki so jo predlagali opozicijski poslanci. Pri tej točki, o kateri ni glasovanja, so za razpravo predvidene štiri ure in pol. Je pa ta teden v DZ delo že začela preiskovalna komisije o nakupu zaščitne opreme, ki so jo predlagali koalicijski poslanci, preveriti želijo ukrepe pred in v času epidemije, torej tudi pred nastopom sedanje vlade.