c S

V Londonu policija ustavila proteste proti omejitvam zaradi covida-19

26.09.2020 19:56 London, 26. septembra (STA) - V Londonu so danes potekali protesti proti vse strožjim ukrepom, s katerimi želijo oblasti zajeziti širjenje novega koronavirusa. Zbralo se je več tisoč ljudi, a je policija nato proteste ustavila, ker se udeleženci niso držali pravil o ohranjanju varne medsebojne razdalje. Večina se jih je razšla, nekateri pa naj bi se zgolj premaknili drugam.

Pri tem so izbruhnili spopadi, v katerih so bili ranjeni najmanj trije protestniki in policist, na svoji spletni strani poroča britanski BBC. Protestniki so v policiste, ki so jih skušali razgnati, med drugim metali vodo in steklenice, policisti pa so proti njim uporabili gumijevke ter jim pobrali mikrofone, zvočnike in drugo opremo. Več protestnikov so pridržali.

Na londonskem trgu Trafalgar se je pred tem zbrala množica več tisoč nasprotnikov zajezitvenih ukrepov, ki večinoma niso niti nosili zaščitnih mask niti ohranjali varne fizične razdalje. Med njimi so bili po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi številni nasprotniki obveznih cepljenj. Nosili so napise, kot so "Svoboda", "Ne obveznim cepljenjem" in "Covid-1984", ki se nanaša na distopični roman Georga Orwella 1984.

V Angliji sicer od minulega tedna velja pravilo, ki prepoveduje zbiranje več kot šestih oseb tako v zaprtih prostorih kot na prostem. A pri tem veljajo določene izjeme in protesti so ena od njih. Vendarle pa so udeleženci protestov dolžni ohranjati ustrezno medsebojno razdaljo. Organizatorji morajo poleg tega pripraviti predhodno oceno tveganja, ki so jo tokrat tudi pripravili, a se je udeleženci kljub večkratnim opozorilom nato niso držali, je pojasnila policija.