c S

Švicarji danes na referendumu o omejitvi priseljevanja iz EU

27.09.2020 08:48 Bern, 27. septembra (STA) - Švicarji bodo danes na referendumu odločali o vrsti vprašanj - o omejitvi priseljevanja iz Evropske unije, nakupu novih bojnih letal, očetovskem dopustu in noveli zakona o lovu.

Pobuda o omejitvi priseljevanja iz EU, ki jo podpira desničarska Švicarska ljudska stranka (SVP), vlada pa ji nasprotuje, po pričakovanjih ne bo dobila dovolj podpore.

Predlagatelji trdijo, da se Švica, ki ni članica EU, sooča z nenadzorovanim in čezmernim priseljevanjem. Pozivajo, naj vlada prekliče sporazum z Brusljem iz leta 1999 o prostem pretoku ljudi med Švico in unijo.

Švicarji bodo odločali tudi o nakupu novih bojnih letal. Švicarska politika se že več kot desetletje ukvarja z vprašanjem zamenjave zastarele flote bojnih letal.

Vlada je za novo floto pripravila do šest milijard frankov (5,6 milijarde evrov). Parlament je že prižgal zeleno luč za sprostitev sredstev, vendar bodo imeli zadnjo besedo volivci. Javnomnenjske raziskave kažejo, da bodo Švicarji podprli pobudo.

Švicarski volivci bodo glasovali tudi o uvedbi plačanega očetovskega dopusta. V državi, kjer so ženske volilno pravico dobile šele leta 1971, so plačano 14-tedensko porodniško za matere uvedli leta 2005, očetje pa nimajo pravice do dopusta za nego otroka.

Vse politične stranke razen SVP podpirajo uvedbo očetovskega dopusta, zadnje javnomnenjske raziskave pa kažejo, da to podpira tudi več kot 60 odstotkov Švicarjev.

Na referendumu bodo odločali tudi o noveli zakona o lovu, ki jo je parlament sprejel septembra lani kot odgovor na hitro rastočo populacijo volkov. Novela bo omilila omejitve za lov, bodo pa volkovi še naprej ostali zaščitena vrsta. Vprašanje je sprožilo ostro razpravo med zagovorniki živali in kmeti, ki jim zveri pobijajo živino. Ankete kažejo, da je javnost glede tega vprašanja razdeljena na pol.