c S

Indija še naprej zaman zahteva stalno članstvo v Varnostnem svetu ZN

27.09.2020 09:47 New York, 27. septembra (STA) - Indijski premier Narendra Modi je na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 75. zasedanja Generalne skupščine ZN v soboto ponovno zahteval, da njegova država dobi stalni sedež v Varnostnem svetu ZN. Skupaj z drugimi govorniki je pozval tudi k večjemu sodelovanju sveta v boju proti pandemiji covida-19.

Modi je kritiziral pomanjkanje vloge ZN v boju proti pandemiji, še bolj pa to, da zahteva Indije po stalnem članstvu v Varnostnem svetu ZN ostaja neuslišana. Opozoril je, da je Indija največja demokracija na svetu z 18 odstotki svetovnega prebivalstva in si zasluži več besede v ZN. Med drugim njeni vojaki sodelujejo v 50 mirovnih misijah ZN.

Norveška premierka Erna Solberg je opozorila, da pandemija utrjuje globalni trend v smeri avtoritarizma in populizma. Dejala je, da je covid-19 praktični izpit vladanja za vsako državo in rezultate bo videl ves svet. Med drugim je opozorila, da se povečuje nasilje v družini nad ženskami, ki tako nosijo večje breme pandemije.

Minister za zunanje zadeve Sirije Valid al Mualem je kritiziral enostranske sankcije, ki naj bi jih nekatere države vse bolj uporabljale tudi v času pandemije. Zato je pozval prizadete države, naj se združijo proti državam, ki na ta način kršijo mednarodno pravo.

Zunanji minister Belorusije Vladimir Makej pa je zatrdil, da zunanji dejavniki skušajo destabilizirati njegovo državo in povzročiti kaos. Zagotovil je, da vpletanje v notranje zadeve in sankcije ne bodo koristile nikomur in napovedal, da bo Belorusija šla v boljšo prihodnost s civiliziranim dialogom in ustavnimi reformami.

V soboto je odmeval tudi nastop britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je obljubil še 500 milijonov funtov za mednarodno partnerstvo za razvoj cepiva proti koronavirusu Covax. Velika Britanija je sicer doslej obljubila 48 milijonov funtov.

Johnson je dejal, da so države v času pandemije razumljivo postavile na prvo mesto interese svojega prebivalstva in ponekod rastejo meje tudi med prijatelji brez vnaprejšnjih dogovorov. Tako po njegovih besedah ne gre naprej, saj bodo vsi izgubili, če se ne združijo.

Predlagal je tudi načrt v petih točkah proti novim izbruhom pandemij, ki je bil izdelan v sodelovanju s Fundacijo Billa in Melinde Gates ter skladom Welcome. Načrt predvideva postavitev globalne mreže centrov za identifikacije virusov, ki se prenašajo od živali na ljudi, širitev proizvodnih zmogljivosti cepiv in zdravil, izboljšanje sistema opozarjanja ter odpravo trgovinskih ovir.

Splošna razprava, ki zaradi pandemije novega koronavirusa poteka s predvajanjem vnaprej posnetih govorov voditeljev v dvorani Generalne skupščine ZN, se je začela v torek in se bo končala v sredo, 30. septembra. V nedeljo in ponedeljek zaradi judovskega praznika Jom Kipur ne bo razprav.