c S

V Gorskem Karabahu izbruhnili spopadi

27.09.2020 07:46 Baku, 27. septembra (STA) - V Gorskem Karabahu so danes znova izbruhnili spopadi. Azerbajdžan je sporočil, da je sprožil veliko "protiofenzivo" proti armenskim separatistom, ti pa trdijo, da so sestrelili dva azerbajdžanska vojaška helikopterja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je sprožilo ofenzivo vzdolž meje, da bi "končalo vojaške dejavnosti oboroženih sil Armenije in zagotovilo varnost civilnega prebivalstva". Pri tem so potrdili, da je bil sestreljen eden od njihovih helikopterjev, vendar pa je posadka na varnem.

Spor glede Gorskega Karabaha sega v 90. leta prejšnjega stoletja, v čas razpada Sovjetske zveze. Gre za območje, na katerem živijo predvsem armenski kristjani, a leži globoko na območju Azerbajdžana, katerega prebivalstvo je večinoma muslimansko. Armenci trdijo, da skušajo zgolj zaščititi tamkajšnje Armence pred napadom Azerbajdžana. Ta trdi, da je Armenija okupirala azerbajdžansko ozemlje.

V spopadih v letih od 1991 do 1994 je bilo ubitih okoli 30.000 ljudi, na tisoče pa jih je zapustilo območje. Maja 1994 sta obe strani dosegli dogovor o prekinitvi ognja, ne pa tudi končne rešitve.