c S

Na petkovem protestu poleg kršitev zakona o javnih zbiranjih tudi poškodovanje tuje stvari

26.09.2020 11:50 Ljubljana, 26. septembra (STA) - Policisti so pri varovanju petkovega protesta v Ljubljani ugotovili štiri kršitve zakona o javnih zbiranjih in zaznali eno kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Protest, ki ni bil prijavljen in se je zaključil okoli 20.30, je potekal mirno, po ocenah policije pa se je zbralo okoli 1000 oseb.

Protestniki so se okoli 19. ure začeli zbirati na Prešernovem trgu, nato pa odšli po Slovenski cesti in ostalih okoliških ulicah najprej do ministrstva za finance, nato pa do Trga republike.

Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red in mir, zagotavljali varnost udeležencev protestnega shoda, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah. Zaradi zagotovitve varnosti za promet so tudi zaprli več ulic v središču prestolnice, so zapisali na ljubljanski policijski upravi.

Z zbiranjem obvestil glede dogodka še nadaljujejo, v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj pa bodo ukrepali v skladu z zakonodajo, so napovedali.

Petkov protestni shod v Ljubljani je bil 23. po vrsti. Protestniki so se odpravili pred zgradbo finančnega ministrstva in kritične besede usmerili proti nekaterim napovedanim ukrepom vlade, ki da privilegirajo bogate. Izrazili pa so tudi podporo Ivanu Galetu, ki naj bi mu grozila izguba službe na zavodu za blagovne rezerve.