c S

Za več kot četrtino Britancev stroge omejitve zaradi covida-19

26.09.2020 14:47 London, 26. septembra (STA) - Za več kot četrtino prebivalstva na Otoku oziroma za okoli 17 milijonov Britancev so ta konec tedna začeli ali še bodo začeli veljati strogi ukrepi, namenjeni zajezitvi širjenja novega koronavirusa, poroča britanski BBC. Za nekatere kraje novi ukrepi bolj ali manj pomenijo karanteno.

V Angliji je za prebivalce Leedsa, Wigana, Stockporta and Blackpoola od danes prepovedano druženje različnih gospodinjstev na zasebnih domovih ali vrtovih. V Walesu to za prebivalce manjšega kraja Llanelli velja od danes, za prebivalce Cardiffa in Swanseaja, dveh največjih valižanskih mest, pa bo od nedelje.

Srečevanje s člani drugih gospodinjstev v zaprtih prostorih je že od srede prepovedano po vsej Škotski, prepovedano je tudi na Severnem Irskem. Načeloma sicer ostaja dovoljena pomoč bližnjih, kot je na primer varstvo otrok, mlajših od 14 let, s strani sosedov, prijateljev in sorodnikov.

Ljudem oblasti odsvetujejo tudi druženje z ljudmi, s katerimi niso v skupnem gospodinjstvu, na vseh drugih lokacijah, vključno z bari, trgovinami in parki - a tokratni ukrepi se osredotočajo prvenstveno na prenos okužb na domovih.

Prebivalci Llanellija, Cardiffa in Swanseaja poleg tega ne smejo ali od nedelje ne bodo smeli zapuščati svojega kraja oziroma soseske, v kateri živijo, razen z utemeljenim razlogom. To pomeni, da bodo tamkajšnji prebivalci, in teh je skupaj okoli milijon in pol, praktično v karanteni, piše BBC.

Te in druge omejitve prihajajo v času, ko se širjenje novega koronavirusa v Veliki Britaniji kljub vrsti že sprejetih zajezitvenih ukrepov ne upočasnjuje, ampak celo še dodatno pospešuje. Število, ki kaže, koliko ljudi okuži nekdo z novim koronavirusom, je namreč v minulem tednu naraslo z 1,2 na 1,5. Dnevno število na novo potrjenih okužb je medtem v petek naraslo na rekordnih 6874.

Po vsej Angliji je sicer druženje že nekaj dni omejeno na največ šest oseb, bari in restavracije pa morajo svoja vrata zapreti do 22. ure. Poleg tega v velikih delih na severovzhodu in severozahodu Anglije, v Zahodnem Yorkshiru in Midlandsu velja še vrsta drugih omejitev, še spominja BBC.