c S

Vlada po seznanitvi z analizo ugotavlja, da ni podlag za dvig policijskih plač

24.09.2020 13:34 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Analiza vrednotenja delovnih mest uniformiranih poklicev, ki jo je izvedla fakulteta za upravo, ni pokazala, da bi bila delovna mesta policistov sistemsko podvrednotena glede na delovna mesta ostalih uniformiranih poklicev. Analiza tako ne daje podlag za višje uvrščanje delovnih mest in nazivov policistov v plačne razrede, ugotavlja vlada.

S strokovno analizo ustreznega vrednotenja delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb s posebnimi pooblastili se je vlada seznanila na seji v sredo. Po seji so sporočili, da je analiza pokazala, "da sicer obstajajo manjša odstopanja zahtevnosti določenih delovnih mest znotraj nekaterih tarifnih razredov, ki pa ne kažejo, da bi bila delovna mesta policistov sistemsko podvrednotena glede na delovna mesta ostalih uniformiranih poklicev".

Tako ugotavljajo, da analiza ni podala rezultatov, iz katerih bi izhajala neposredna podlaga za višje uvrščanje delovnih mest in nazivov policistov v plačne razrede.

Kot so zapisali, vlada tako ni zavezana pripraviti in reprezentativnim sindikatom javnega sektorja predložiti predloga aneksa h kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti. Prav tako ni zavezana predlagati kakršnekoli druge spremembe uvrstitev v plačne razrede delovnih mest in nazivov ostalih obravnavanih uniformiranih poklicev.

Ministrstvo za notranje zadeve pa bo na tej podlagi preučilo, ali še vedno obstajajo utemeljeni razlogi za izvajanje posebnega vladnega projekta Varovanje schengenske meje EU in obvladovanje problematike ilegalnih migracij.

O izvedbi analize, katere rezultate bi nato upoštevali pri določanju plač tem poklicem, se je vlada s policijskima sindikatom dogovorila s stavkovnim sporazumom decembra 2018. Dogovor je bil, da analizo naročijo neodvisni strokovni inštituciji. Na podlagi izvedenega postopka oddaje javnega naročila in sklenjene pogodbe jo je izvedla ljubljanska fakulteta za upravo.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko je sicer pred dnevi, ko se je svet sindikata preoblikoval v stavkovni odbor, opozoril, da se je ministrstvo za notranje zadeve med pripravo analize podajalo vsebinske pripombe in torej vplivalo na njeno vsebino. Zato je za sindikat končna ugotovitev analize, da odstopanja v obremenitvah med uniformiranimi poklici ni, nesprejemljiva. Sploh v luči dejstva, da je neodvisna evropska analiza pokazala drugače.

V Policijskem sindikatu Slovenije so ob tem notranjemu ministru Alešu Hojsu očitali, da je omenjeno analizo uporabil za izsiljevanje sindikata, saj da jih je seznanil, da v kolikor vlada potrdi ugotovitve te analize, policistom ne bodo več izplačevali dodatka za povečan obseg dela za obvladovanje migracij, ki je na letni ravni "težak" 15 milijonov evrov. Takega sklepa pa da vladi ne bo ponudil v potrjevanje, če bo sindikat v javnosti prenehal opozarjati na nepravilnosti.

Hojs je očitke sindikata o prirejeni analizi zavrnil in žogico vrnil sindikatu, češ da so si plačne ugodnosti zagotovili "skozi kravje kupčije z bivšim šefom vlade in bivšim notranjim ministrom".