c S

Obsodilna sodba za nekdanjega kriminalista zaradi preprodaje drog in zlorabe položaja

24.09.2020 12:46 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je danes izreklo obsodilno sodbo nekdanjemu kriminalistu Danilu Lavrincu. Spoznalo ga je za krivega preprodaje droge, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja denarja in mu izreklo enotno kazen šest let in sedem mesecev zapora. Soobtoženega Filipa Didovića je obsodilo na leto in štiri mesece zapora. Sodba ni pravnomočna.

Sodišče je ugotovilo, da je Lavrinc v začetku lanskega leta z namenom nadaljnje prodaje od še neugotovljene osebe kupil 3000 tablet uspavala flormidal in zanje plačal 3000 evrov. Kot je navedeno v sodbi, je mamilo zanj po bistveno višji ceni prodajal takratni tajni policijski sodelavec Filip Didović. Dobiček sta si nato razdelila, pri čemer je večino prejel Lavrinc.

Zaradi posredovanja tajne evidence kaznivih dejanj za več osumljencev in oškodovancev je Lavrinc po oceni sodišča tudi zlorabil uradni položaj.

Sodnica je ob izreku sodbe poudarila, da se je za razmeroma visoko kazen na račun preprodaje drog odločila zaradi škodljivih posledic, ki jih imajo mamila na družine in posameznika. Kot je dejala Lavrincu, je povrh tega to počel kot policist, obenem pa za svoje posle izkoriščal svoje znance in sodelavce.

V civilnem policijskem avtomobilu, ki ga je uporabljal Lavrinc, so v okviru preiskave policisti našli tudi dva ponarejena bankovca za 50 evrov. Tudi v tej točki je sodišče nekdanjega kriminalista spoznalo za krivega, saj bi jih moral prijaviti oz. o njih poročati.

Sodnica je Lavrinca obsodila v treh točkah obtožnice, in sicer zaradi preprodaje droge, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja denarja. Oprostila pa ga je obtožb o poneverbi zaradi nabojev, ki so jih našli v omari njegove policijske pisarne, saj ni bilo dovolj dokazov, da bi si jih želel prilastiti.

Nekdanji kriminalist Lavrinc, ki je med poslušanjem izreka sodbe nejeverno zmajeval z glavo, je bil sicer leta 2012 med prejemniki medalje policije za požrtvovalnost zaradi njegovega dela v primeru odkrivanja storilce odmevnega ropa sefov SKB leta 2005.