c S

Babiš ostro nad migracijski pakt, obvezna solidarnost zanj nesmiselna

24.09.2020 12:46 Praga, 24. septembra (STA) - Češki premier Andrej Babiš je danes zavrnil spremembe skupne migracijske in azilne politike EU, ki jih je v sredo predlagala Evropska komisija. Ponovil je že znano stališče, da Češka ne bo sodelovala pri nikakršnem premeščanju migrantov, koncept "obvezne solidarnosti", ki ga predlaga komisija, pa zavrnil kot nesmiseln.

"Na prvi pogled je videti, da Evropska komisija še vedno ni dojela, da je rešitev nezakonitih migracij v tem, da nezakonite migrante ustavimo takoj ob njihovem prihodu na evropska tla," je za češko tiskovno agencijo ČTK, ki jo povzemajo druge tuje tiskovne agencije, ocenil populistični premier.

Predlog Bruslja, da bi morale države, ki niso pripravljene sprejeti migrantov na svojih tleh, poskrbeti, tudi finančno, za vrnitev zavrnjenih prosilcev za azil nazaj v države, od koder prihajajo, je Babiš komentiral z besedami: "To je že v sami osnovi nesmisel, saj če migrantov ne sprejmemo, jih tudi ne moremo vračati."

Poleg v sredo predstavljenega pakta za migracije in azil je Babiš pri tem ostro kritiziral tudi podnebni načrt, ki ga je Evropska komisija predstavila minuli teden in v katerem med drugim predlaga obvezno najmanj 55-odstotno zmanjšanje izpustov v EU do leta 2030, saj sicer ne bo mogoče doseči krovnega cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050.

"Ta predlog je popolnoma nerealističen za Češko, nismo se ga sposobni držati," je bil jasen.

Babiš je sicer za ČTK govoril tik pred odhodom v Bruselj na srečanje s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, na katerem bosta tudi madžarski in poljski premier, Viktor Orban in Mateusz Morawiecki.

Češka, Poljska in Madžarska skupaj s Slovaško sestavljajo t. i. višegrajsko četverico, ki je bila že doslej najglasnejša nasprotnica kvot za premeščanje migrantov med državami članicami EU. Te države tudi še naprej vztrajajo pri premogu kot najpomembnejšem viru energije, spominja francoska tiskovna agencija AFP.

V sredo predstavljeni nov migracijski in azilni pakt EU naj bi odpravil zastoj pri nujni reformi sistema. V Bruslju zatrjujejo, da spornih obveznih kvot za premeščanje ni več, a določena obveznost glede premeščanja ostaja. Gre za kompleksen sistem, ki temelji na prožni, a še vedno obvezni solidarnosti.

Solidarnost naj bi bila obvezna v primeru resnih pritiskov na azilni sistem članice in v primeru izkrcanja prebežnikov, rešenih na morju. Članice bodo lahko pomagale pri premeščanju prebežnikov, vračanju nezakonitih migrantov ali z operativno podporo, na primer s krepitvijo zmogljivosti na področju azila, sprejema ali vračanja. Eden bistvenih novih elementov pakta so sponzorstva vračanja nezakonitih migrantov kot alternativa ali dopolnilo k premeščanju.

Že v sredo so se proti predlagani obvezni solidarnosti med drugim izrekli v Budimpešti. Prav tako je nezadovoljstvo z njim izrazil govorec slovenskega zunanjega ministrstva Aleksander Geržina, saj Slovenija zagovarja načelo prostovoljne solidarnosti.