c S

Gospodarsko razpoloženje septembra boljše peti mesec zapored

24.09.2020 11:28 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Gospodarska klima se je septembra peti mesec zapored izboljšala. Kazalnik je septembra znašal -4,1 odstotne točke in bil na mesečni ravni višji za 2,4 odstotne točke, na letni ravni pa je bil nižji za 8,7 odstotne točke. Od dolgoletnega povprečja je bil nižji za 4,2 odstotne točke, je danes sporočil statistični urad.

Na zvišanje kazalnika gospodarske klime, katerega vrednost se po globokem padcu v aprilu izboljšuje, so tokrat na mesečni ravni vplivali kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 1,7 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 0,7 odstotne točke) in v gradbeništvu (za 0,1 odstotno točko).

Kazalnik zaupanja v trgovini na drobno tokrat ni vplival na gospodarsko klimo, vpliv kazalnika zaupanja med potrošniki pa je bil negativen (za 0,2 odstotne točke).

Na znižanje vrednosti kazalnika na letni ravni je najbolj vplival kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 5,9 odstotne točke). Negativni so bili še vplivi kazalnikov zaupanja med potrošniki (za 2,9 odstotne točke), v gradbeništvu (za 0,5 odstotne točke) in v trgovini na drobno (za 0,3 odstotne točke).

Pozitivno je na letno vrednost tega kazalnika vplival le kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih. Bil je za eno odstotno točko višji.

Kazalniki zaupanja so bili septembra v predelovalnih dejavnostih, v gradbeništvu in v storitvenih dejavnostih višji, vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno pa je enaka kot v prejšnjem mesecu.

Vrednost kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bila za dve odstotni točki višja od vrednosti avgusta in septembra lani. Za eno odstotno točko je bila višja od dolgoletnega povprečja. Na mesečni ravni so se izboljšali vsi kazalniki stanj in pričakovanj, razen treh.

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bila septembra enaka kot avgusta in enaka dolgoletnemu povprečju. Od vrednosti septembra lani je bila za šest odstotnih točk nižja. Tudi kazalniki stanj in pričakovanj so se vsi, razen treh, izboljšali. Najizraziteje se je povečal kazalnik pričakovana skupna nabava.

Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu je bila septembra za tri odstotne točke višja kot avgusta in za 11 odstotnih točk nižja kot septembra lani. Za toliko pa je bila višja od dolgoletnega povprečja. Izboljšal se je kazalnik cene, vrednosti kazalnikov pričakovano zaposlovanje in zaposlovanje sta ostali nespremenjeni. Vrednosti kazalnikov poslovno stanje, pričakovane cene in tehnične zmogljivosti so se poslabšali.

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih je bila septembra za šest odstotnih točk višja kot avgusta in za 19 odstotnih točk nižja od vrednosti septembra lani. Za 12 odstotnih točk je bila nižja tudi od dolgoletnega povprečja. Na izboljšanje sta vplivala kazalnika povpraševanje in poslovni položaj.