c S

Višje sodišče Ulčniku potrdilo obsodilno sodbo in kazen za umor

23.09.2020 09:54 Celje, 23. septembra (STA) - Celjski višji sodniki so zavrnili pritožbo obrambe 37-letnega Jake Ulčnika za umor Milenka Penave marca 2005 v Bosni in Hercegovini. S tem je sodba postala pravnomočna, Ulčnik, ki sicer za umor svojega brata in poskus umora bratovega dekleta že prestaja 30-letno kazen, pa je dobil še 15-letno kazen.

Po poročanju Dnevnika je po obstoječi zakonodaji 15-letna kazen najvišja možna, a je Ulčniku sodišče, upoštevajoč že izrečeno 30-letno kazen, izreklo enotno kazen. To pomeni, da Ulčnik, ki je za umor brata in poskus umora bratovega dekleta že prestal polovico 30-letne zaporne kazni, skupaj ne bo v zaporu več kot 30 let.

Celjski višji sodniki so torej zavrnili pritožbo Ulčnikovega odvetnika Aleša Novaka, ki je trdil, da prvostopenjsko sodišče ni pravilno ugotovilo materialnega stanja, saj da kriminalisti na kraju dogodka niso našli obtoženčevih sledi. V pritožbi višjim sodnikom je po poročanju Večera med drugim zapisal, da iz preiskave obtoženčevega telefona ni razvidno, ali je bil ta na dan umora sploh na kraju dogodka. Poleg tega tam niso našli Ulčnikovih sledi, je spomnil odvetnik. Trdil je še, da ni bilo dokazano, da bi se lahko obsojeni v sedmih urah pripeljal iz Vitine v Bosni in Hercegovini do slovenske meje, kjer je bil viden okoli 12.30 ure. Ulčnik je sicer krivdo za umor Milenka Penave vseskozi zanikal in se branil z molkom.