c S
EU o pogajanjih z Londonom: Enotnost ostaja naša najmočnejša valuta 22.09.2020 19:50 Bruselj, 22. septembra (STA) - Enotnost ostaja naša najmočnejša valuta in veliko je imamo, je danes v Bruslju poudaril podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič v povezavi s pogajanji o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom, ki so bila ena osrednjih tem današnjega zasedanja ministrov EU za evropske zadeve v Bruslju.

Ministri so danes pregledali stanje v pogajanjih z Združenim kraljestvom, ki za zdaj niso prinesla bistvenega napredka, čeprav se čas za dogovor izteka. Poleg tega so že tako krhko sodelovanje močno načeli britanski načrti za sprejetje zakona o notranjem trgu, ki bi omogočil kršitve ločitvenega sporazuma.

EU za zdaj ne namerava odstopiti od pogajanj. Prišli pa so tudi danes iz Bruslja pozivi britanski strani, naj se neha igrati. "Prosim, dragi prijatelji v Londonu. Nehajte se igrati. Čas se izteka," je poudaril nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth ob prihodu na prvo srečanje ministrov EU za evropske zadeve v Bruslju po uvedbi koronskih omejitev.

Slovenijo je na zasedanju zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan, ki je prav tako poudaril pomen nadaljnje enotnosti članic EU ter opozoril, da predlog britanskega zakona o notranjem trgu pomeni resno kršitev obveznosti Združenega kraljestva, ki izhajajo iz izstopnega sporazuma.

Ministri so danes razpravljali tudi o stanju v pogajanjih o svežnju za okrevanje, ki vključuje sedemletni proračun unije v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. Po julijskem dogovoru voditeljev članic unije morajo članice EU sedaj doseči dogovor z Evropskim parlamentom. "Vsi se strinjamo, da je potreben čimprejšnji dogovor," je poudaril Dovžan.

Med ključnimi temami pogajanj so zahteve parlamenta po koreniti reformi sistema novih lastnih virov, s katerimi bo unija v prihodnje polnila svoj proračun in odplačala pandemični dolg, po krepitvi sredstev za nekatere evropske programe ter po večji vlogi pri upravljanju sredstev iz 750-milijardnega sklada za okrevanje.

Parlament nima vloge pri vzpostavljanju in upravljanju sklada za okrevanje, ima pa besedo pri sprejemanju prihodnjega sedemletnega evropskega proračuna, tako da podporo večletnemu proračunu pogojuje z zahtevami v povezavi s skladom za okrevanje. Roth je danes znova opozoril, da sta dosjeja neločljiva.

Dodatno pogajanja otežuje še nerešeno vprašanje vladavine prava. Poljska in Madžarska sta namreč napovedali, da ne bosta ratificirali zakonodaje o lastnih virih, če ne bo zadovoljive rešitve glede vladavine prava. Gre torej za zajeten in kompleksen ter tudi politično občutljiv sveženj, tako da pot do kompromisa ni lahka.

Ministri so sicer danes pregledali stanje v procesu po 7. členu pogodbe EU zaradi očitanih kršitev vladavine prava na Poljskem in Madžarskem. Potem ko hrvaško predsedstvo temu dosjeju ni namenjalo pozornosti, bo med nemškim predsedovanjem drugače. Roth je danes izpostavil, da pogoji za ustavitev postopka niso izpolnjeni, zato se bo ta nadaljeval.

Razpravljali so tudi o usklajevanju ukrepov za omejitev potovanj zaradi covida-19, ki sedaj povzročajo kaos in nezadovoljstvo. Komisija članicam predlaga, naj opredelijo enotna merila za uvajanje omejitev, enoten barvni semafor tveganih območij in enoten pristop pri obravnavi ljudi, ki prihajajo z najbolj tveganih območij, zlasti glede testiranja in karantene.

Dovžan je izpostavil, da je odločanje o zajezitvenih ukrepih v pristojnosti posameznih članic in da morajo biti ukrepi osredotočeni na varovanje javnega zdravja, hkrati pa v najmanjši možni meri ovirati delovanje notranjega trga in štirih svoboščin. Za dogovor o skupnem priporočilu bo po njegovih besedah potrebnih še nekaj krogov usklajevanj.

Ministri so bili zadolženi tudi za pripravo zasedanja voditeljev članic, ki je bilo predvideno v četrtek in petek, a ga je predsednik Evropskega sveta Charles Michel preložil zaradi okužbe varnostnika z novim koronavirusom. Na vrhu naj bi med drugim razpravljali o odnosih s Turčijo in o sankcijah proti režimu v Minsku.