c S
Na Hrvaškem v zadnjem dnevu še 280 okužb s koronavirusom 16.09.2020 16:37 Zagreb, 16. septembra (STA) - Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 280 primerov okužbe z novim koronavirusom, šest ljudi je umrlo, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Gre za nekoliko višjo številko kot v preteklih nekaj dneh. Največ na novo okuženih so potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 71.

V državi so trenutno aktivno okuženi 2103 ljudje. Med obolelimi jih 293 potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega 20 bolnikov pomoč medicinskega ventilatorja.

V zadnjem dnevu je zaradi covida-19 umrlo še šest ljudi, doslej skupno 236. Okužbo so potrdili pri nekaj več kot 14.000 ljudeh, skupno so jih testirali skoraj 237.000, od tega 6353 v zadnjem dnevu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Največ okužb, 71, so znova potrdili v splitsko-dalmatinski županiji. Poleg tega so med drugim v požeško-slavonski županiji potrdili 16 novih primerov, v zadrski in primorsko-goranski po 11, v vukovarsko-sremski osem, v zagrebški županiji pa šest primerov.

V istrski županiji danes ni bilo novih primerov okužb. Iz tamkajšnje županijske uprave so ob podpori županov vseh desetih mest v hrvaški Istri danes znova pozvali predsednika slovenske vlade Janeza Janšo, naj Slovenija uveljavi epidemiološke ukrepe za posamezne hrvaške županije namesto za celotno državo. Pismo s podobno vsebino so v Ljubljano poslali že v začetku septembra.

"Osrednji del turistične sezone je za nami. Tudi glede tega vprašanja smo pokazali, da z dobro strategijo lahko zagotovimo varnost lokalnemu prebivalstvu in turistom," so zapisali v pismu slovenskemu premierju. Pričakujejo, da bo Slovenija sprožila podobne korake, ki bodo omogočili prost pretok državljanov med Slovenijo in hrvaško Istro.

Danes so k uveljavitvi milejših ukrepov za potnike v hrvaško Istro pozvali tudi avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. Tudi Avstrija je tako kot Slovenija prejšnji mesec uvrstila Hrvaško na svoj rdeči seznam, da bi omejila širjenje okužb z novim koronavirusom.

Poudarili so, da je istrska županija takoj po izbruhu epidemije bolezni covid-19 kot prva na Hrvaškem uveljavila vrsto protiepidemioloških ukrepov. S pravočasnimi potezami in zaradi discipline vseh prebivalcev, gostov in poslovnih subjektov, ki dosledno spoštujejo vse ukrepe, so zagotovili stabilno epidemiološko stanje, so zapisali. Prepričani so, da odpiranja hrvaške Istre za avstrijske državljane ne bodo pozdravili samo v Istri in na Hrvaškem temveč tudi v Avstriji.