c S
Področju ministrstva za delo skoraj 600 milijonov evrov več 16.09.2020 16:35 Ljubljana, 16. septembra (STA) - Odbor DZ za delo se je danes seznanil s predlogom rebalansa proračuna za letos iz svoje pristojnosti, po katerem bo področje ministrstva za delo prejelo skoraj 600 milijonov evrov več od zneska v sprejetem proračunu. Od višjega zneska bodo največ namenili stroškom zaradi epidemije novega koronavirusa.

Področju ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo po predlogu dodeljenih skupno 2,2 milijarde evrov. Od skoraj 600 milijonov evrov več, kolikor mu bo namenjenih, bo šlo za financiranje epidemije novega koronavirusa 416,4 milijona evrov, za socialne pomoči in nadomestila neposredno upravičencem 75,5 milijona evrov, za nadomestila brezposelnim pa 54,3 milijona evrov.

Za družinske prejemke in starševska nadomestila je predlaganih 70,1 milijona evrov več, za programe socialnega varstva in izenačevanja možnosti za invalide pa 43,7 milijona evrov več.

Manj sredstev pa je predlaganih denimo za štipendije, in sicer za 9,8 milijona manj, za prehrano študentov, dijakov in učencev pa za 2,8 milijona manj, je povedala državna sekretarka na ministrstvu Mateja Ribič.

V krajši razpravi je bil Boštjan Koražija iz Levice kritičen do zmanjševanja sredstev za štipendije in za podporne dejavnosti na področju dela, družine in socialnih zadev. V času epidemije je bilo veliko nasilja v družini in tu se res ne bi smelo rezati, je menil. Izpostavil pa je tudi, da se za 4,2 milijona evrov zmanjšujejo sredstva za dolgotrajno oskrbo.

Po pojasnilih predsednice odbora Eve Irgl iz SDS in Ribičeve se sredstva za štipendije res zmanjšujejo, a so kljub temu višja od porabljenih lani. S predlogom se le prilagajajo stanju, je dodala Ribičeva.

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič je bil nezadovoljen zaradi nižanja sredstev za inšpektorat za delo v višini dobrih 6000 evrov, čeprav je odbor večkrat pozval k zaposlitvi več inšpektorjev za delo. Ribičeva je pri tem izpostavila, da so sledili mnenju samega inšpektorata. Predvidene zaposlitve v njem so sicer v teku, je dodala.

Maša Kociper iz SAB pa je predstavila dopolnilo njene poslanske skupine, po katerem bi socialni varnosti namenili 140.000 evrov več. Ta sredstva bi dodelili programu Starejši za starejše pri Zvezi društev upokojencev Slovenije, ki je namenjen pomoči starejšim od 69 let in živijo doma. Vendar ga odbor ni sprejel.

Po predlogu rebalansa se bodo letošnji odhodki proračuna povečali z 10,36 milijarde evrov na 13,39 milijarde evrov. Najbolj se dodeljena sredstva povečujejo tistim ministrstvom, katerih stroški so se zaradi epidemije najbolj povečali, to pa so poleg ministrstva za delo še ministrstva za finance, za zdravje ter za gospodarski razvoj in tehnologijo.