c S
Hojs zavrača očitke policijskega sindikata 16.09.2020 16:31 Ljubljana, 16. septembra (STA) - Minister za notranje zadeve Aleš Hojs zavrača očitke Policijskega sindikata Slovenije o neprimerni komunikaciji. Zavrnil je tudi njihove očitke o prirejeni analizi nagrajevanja uniformiranih poklicev in žogico vrnil sindikatu, češ da so si plačne ugodnosti zagotovili "skozi kravje kupčije z bivšim šefom vlade in bivšim notranjim ministrom.

Hojs je v odzivu na napoved Policijskega sindikata Slovenije o oblikovanju stavkovnega odbora zaradi domnevnega poskusa izsiljevanja z njegove strani dejal, da ne ve, zakaj bi bila njegova komunikacija s sindikatom neprimerna. "Jaz se nikoli nikamor ne silim. Sem pa vedno zagovarjal stališča, za katera menim, da jih kot delodajalec moram," je dejal.

Po njegovih besedah je Policijski sindikat Slovenije tisti, ki že nekaj časa izvaja pritiske in grozi s stavko. "Spomnite se, da je policija v preteklosti stavkala tudi po več mesecev. Očitno gre za njihov način komunikacije, ker se za mizo očitno niso sposobni dogovoriti," je ocenil.

Glede očitkov sindikata o prirejeni analizi plačnega sistema uniformiranih poklicev je dodal, da se sam z njo ni ukvarjal ter da so v sindikatu "sami podpisali sporazum z bivšim ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem. Če so torej sami kupili mačka v žaklju, naj se obrnejo sami nase, ne name. Jaz z nikomer nisem podpisal ničesar. Sem pa, tako kot vlada v celoti, pripravljen s tem sindikatom in drugim reprezentativnim sindikatom v policiji voditi socialni dialog," je še dodal.

Analiza je po besedah Hojsa pokazala, da to, kar so v sindikatu pričakovali - da je treba policiste bolje plačati kot na primer vojake - ne bo uresničeno. A se je vlada po besedah Hojsa z njimi "še vedno pripravljena pogajati o tem, da bi to, kar je bilo zagotovljeno skozi kravje kupčije z bivšim šefom vlade in bivšim notranjim ministrom, spravimo na papir, da bo vse tako, kot mora biti".

Hojs je danes zavrnil tudi očitke policistov, da ni zainteresiran za socialni dialog s sindikati. "Jaz sem na vsak njihov predlog z željo po sestanku reagiral tako, da sem organiziral sestanek in za razliko od prejšnjih mandatov, ko se teh sestankov minister ni udeleževal vedno, sam vedno neposredno sestal z njimi. Ravno ta sindikat ni želel imeti skupnega srečanja obeh policijskih sindikatov, izrecno so zahtevali ločen sestanek z mano. In tudi na to sem pristal. V prihodnje ne vem, če bom še pristal na to," je dodal.

Zame sta oba sindikata reprezentativna, je še dodal Hojs in ocenil, da na sestanku s Policijskim sindikatom Slovenije ni deloval nezainteresirano, temveč ravno nasprotno. "V pogajanju s sindikati ne mislim nastopati apatično, nezainteresirano, ampak tako, kot menim, da delodajalec mora."

Zavrnil je očitke sindikata, da skuša vplivati na njihovo delo. "Ne spomnim se, da bi kadar koli skušal vplivati na delo policije, razen v tistem delu, ki ga po zakonu imam - torej usmerjanja in nadzorovanja policije. In kar se tiče tega, da kot vsi državljani pričakujem bolj intenzivno delo policije, večji angažma in večjo zainteresiranost za to, da se odkrivajo kazniva dejanja, prijem večjega števila migrantov. Želim tudi znotraj policije vzpostaviti merljive elemente, ki bodo dali tudi državljanom verodostojno sliko o tem, kako policija deluje," je še dodal Hojs.

Ob tem je izrazil začudenje nad tem, da je sindikat novinarsko konferenco sklical le dva dneva pred njegovim zagovorom interpelacije v državnem zboru. "Ne vem, kaj se tako mudi. Očitno je zadeva zelo prilagodljiva moji interpelaciji, kar pa več pove o sindikatu kot pa o moji komunikaciji," je še dodal. Povezavo s Hojsovo interpelacijo je sicer Cvetko danes na novinarsko vprašanje zavrnil.

Svet Policijskega sindikata Slovenije se je na današnji seji preoblikoval v stavkovni odbor. Ministru Hojsu očitajo izsiljevanje in ustrahovanje. Nadaljevanje izplačevanja schengenskega dodatka policistom je namreč pogojeval s tem, da sindikat v javnosti ne opozarja več na nepravilnosti v policiji, so pojasnili danes.