c S
OZS odločno proti zapiranju gostinskih obratov po 22. uri 16.09.2020 16:26 Ljubljana, 16. septembra (STA) - Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) odločno nasprotuje zapiranju gostinskih obratov po 22. uri, kar naj bi predlagala svetovalna skupina vlade za zajezitev širjenja koronavirusa, so sporočili iz OZS. Opozarjajo, da bi z dodatnimi omejitvami delovnega časa še poslabšali že tako težek položaj v panogi.

"Gostinci se zavedamo pomena varovanja zdravja in spoštovanja zaščitnih ukrepov, s katerimi zmanjšujemo možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom, vendar pa se bojimo, da bomo z nepremišljenimi ukrepi gostinstvu in turizmu povzročili še dodatno škodo," v sporočilu za javnost zapisali na OZS.

Opozarjajo, da si panogi še nista opomogli od popolnega zaprtja v marcu in aprilu, nekateri pa še vedno potrebujejo spodbude, da bodo sploh lahko preživeli to krizo. "Dodatnih omejitev si v tem trenutku preprosto ne moremo privoščiti, če želimo gostinstvu in turizmu zares pomagati," je jasen predsednik sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar.

Z zapiranjem gostinskih obratov po 22. uri bi obenem lahko povzročili še več nenadziranega druženja, dodajajo v sekciji. Gostje bi namreč, kot so zapisali, poiskali alternativna mesta, kjer bi se družili še naprej in ne nujno po protokolih, ki jih narekuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). To pa je po mnenju sekcije še bolj rizično kot nadzorovano druženje v gostinskih obratih.

"Izkušnje iz drugih držav nas učijo, da ukrepi represivne narave na tem področju ne zaležejo oziroma imajo celo nasprotni učinek. Zato predlagamo, da gostinskim lokalom nikakor ne omejujejo odpiralnih časov, temveč poskrbijo za večji nadzor tam, kjer obstaja večja verjetnost širjenja okužbe," je dejal Cvar.

So pa v sekciji pozdravili ukrep s turističnimi vavčerji, a dodali, da "žal veliko gostincem, še posebej tistim, ki ne obratujejo v krajih z razvitimi turističnimi zmogljivostmi, ukrep ni pomagal v napovedani obliki". V krajih, kjer ni izrabljenih veliko turističnih bonov, so nekateri gostinci na robu preživetja, ogrožena so delovna mesta in cele družine, izpostavljajo. Sekcija je že predlagala dodatne ukrepe za pomoč najbolj prizadetim gostincem. Danes je pripombe poslala tudi resornim ministrstvom in NIJZ.