c S

Lobnik Pahorja seznanil z izzivi s področja varstva pred diskriminacijo

16.09.2020 16:24 Ljubljana, 16. septembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel zagovornika načela enakosti Miho Lobnika, ki mu je predstavil letno poročilo zagovornika za lani. Lobnik je Pahorja je seznanil z izzivi s področja varstva pred diskriminacijo v letu 2019, obenem pa je predstavil tudi širši, sistemski pristop delovanja zagovornika načela enakosti.

Lobnik je poudaril ugotovitev, da se je število prejetih prijav podvojilo, s tem pa tudi raziskave ter povezane rešitve v obliki priporočil, predlogov posebnih ukrepov in posebnih poročil.

Posebej so se na tem področju trudili v času sprejemanja vladnih ukrepov, povezanih z novim koronavirusom. "Tudi to med drugim kaže, da je javnost očitno prepoznala institut zagovornika kot pomembno možnost v boju proti vsem oblikam diskriminacije. To je mogoče razbrati tudi ob sprejemanju nekaterih pomembnejših in odmevnejših odločitev zagovornika," so v sporočilu za javnost navedli v uradu predsednika republike.

Po njihovih navedbah je Pahor ob predstavljenih aktivnostih z zadovoljstvom ugotovil velik napredek pri delu in predvsem prepoznavnosti institucije zagovornika načela enakosti. Z zanimanjem je prisluhnil načrtom na nekaterih specifičnih področjih dela in se seznanil s pogoji za delo, ki so v minulih letih predstavljali oviro za uspešnejše uresničevanje njegovega poslanstva.

Pahor je tudi sprejel Lobnikov predlog, da bi razmislili o možnosti, da bi s skupno aktivnostjo na katerem od področij, ki jih poročilo zagovornika posebej poudarja, javno opozorila na izzive na področju varstva pred diskriminacijo.