c S

Interpelacija Hojsa tudi preizkus za koalicijo

16.09.2020 15:00 Ljubljana, 16. septembra (STA) - Interpelacija notranjega ministra Aleša Hojsa, o kateri bodo poslanci na zahtevo opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB razpravljali v petek, bo tudi preizkus enotnosti koalicije. Čeprav ga ne bodo podprli vsi poslanci koalicijske DeSUS, pa za zdaj kaže, da predlagatelji njegove razrešitve nimajo dovolj glasov.

Interpelacijo Hojsa so LMŠ, SD, Levica in SAB 9. junija vložile po odločitvi ministrstva, s katero je odpravilo prepoved koncerta za nekatere spornega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Po prepričanju vlagateljev je šlo za politično in ne pravno odločitev, s katero je ministrstvo omogočilo poveličevanje ustaštva, sovraštva in nasilja, ki naj bi jih promoviral omenjeni pevec.

Ministru tudi očitajo, da je s hitrimi menjavami na ključnih kadrovskih položajih v obveščevalnem in varnostnem sistemu pokazal interes po popolnem obvladovanju teh služb. Poleg tega naj bi zavajal in lagal glede potrebe po dodelitvi dodatnih pooblastil vojski na meji z aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi.

V odgovoru na interpelacijo je Hojs vse očitke zavrnil, glede odprave prepovedi Thompsonovega koncerta pa navedel, da je šlo za strokovno odločitev uradnikov, pri kateri sam ni sodeloval. Ocenil je, da ga želi opozicija ideološko oblatiti.

Hojs je sicer premierju Janši konec junija poslal odstopno izjavo po hišnih preiskavah glede nabav medicinske in zaščitne opreme, a Janša o odstopu ni obvestil DZ. Pozneje je pojasnil, da je Hojsa prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve.

"Povedal sem mu, da bom ostal do interpelacije, kaj bo potem, pa se bomo pogovarjali po interpelaciji," je pred nekaj dnevi povedal minister. S tem je odprl vrata ugibanjem o negotovosti svojega položaja tudi po petkovem glasovanju, ki bo po pričakovanjih njemu v prid.

Hojs si lahko obeta zadostno podporo

DZ ministra razreši, če mu po razpravi o interpelaciji najmanj 46 poslancev izreče nezaupnico. Predlagateljice interpelacije imajo skupaj 39 glasov, za razrešitev Hojsa pa bo gotovo tudi poslanec DeSUS Robert Polnar.

Kot prvi razlog za podporo interpelaciji je navedel očitek ministru glede Thompsonovega koncerta. Poleg tega izpostavlja, da je Hojs medtem že odstopil s položaja, kar da bi Janša moral razrešiti v treh dneh, a ta zgodba traja že tri mesece.

Vendar ni pričakovati, da bi Polnarjevo glasovanje pomembno vplivalo na odnose v koaliciji. Kot je poslanec povedal v torek, je svoje stališče omenil tudi Janši. "Menim, da se je odzval zelo dobro, ker je povzel tudi moje stališče, da so to razlike, znotraj katerih lahko živimo," je dejal.

Kako bodo ravnali drugi poslanci DeSUS, uradno ne razkrivajo, a poleg Polnarja interpelacije naj ne bi podprl nihče drug. Začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar je po sestanku s premierjem Janšo ter poslansko skupino DeSUS konec minulega tedna napovedal, da bodo načeloma spoštovali koalicijsko pogodbo, po kateri poslanci koalicije ne podpirajo interpelacij.

S poslanci DeSUS se je minuli teden sestal tudi Hojs. Predstavil jim je razloge, zakaj meni, da v primeru koncerta Thompsona notranje ministrstvo ni naredilo nič drugače kot je povedalo sodišče. "To razumejo. Jasno pa je, da nasprotujejo nastopom ustaških zvezdnikov v Sloveniji, kar razumem," je dejal Hojs.

Po njegovem mnenju je gotovo težava, če ima koalicijska stranka različna videnja o programu in zavezah koalicije. "A pri tako ideološki interpelaciji, kot je ta, ne vidim takih težav," je povedal zaradi neenotne podpore DeSUS.

Minister načeloma lahko pričakuje podporo poslancev koalicijskih SDS, NSi in SMC. V Slednji se bodo sicer o tem še dokončno dogovorili na četrtkovi seji poslanske skupine. Interpelacije ne bodo podprli v opozicijski SNS, poslanca manjšin se o tem še nista pogovorila.

Po interpelaciji morda še druge spremembe v vladi

Interpelacija Hojsa je lahko pokazatelj enotnosti koalicije, na kar med drugim pomembno vpliva dogajanje znotraj posameznih strank. Zadnje čase je najbolj pestro v DeSUS. Nedavno je z mesta predsednice odstopila Aleksandra Pivec, do novembrskega kongresa pa bo stranko zastopal minister za zdravje Tomaž Gantar.

To je sprožilo tudi vprašanje položaja DeSUS v koaliciji, a Gantar napoveduje nadaljnje delo in spoštovanje koalicijske pogodbe. Pivčeva za zdaj ostaja ministrica za kmetijstvo, ni pa še znano, kdo bo vodil urad za demografijo.

Vse to, vključno s Hojsovo izjavo o njegovem položaju po interpelaciji, odpira vprašanje morebitne rekonstrukcije vlade. Ta je, kot je v ponedeljek dejal prvak NSi Matej Tonin, vedno odprta zgodba, a dokler se govori, ni še nič dogovorjenega.

Za sejo na daljavo ni več razlogov

Izredno sejo za interpelacijo so zahtevali njeni predlagatelji. Seja je bila sprva načrtovana za 14. september, a je nekaj poslancev LMŠ pristalo v karanteni in samoizolaciji zaradi okužbe strokovne sodelavke z novim koronavirusom.

Da bi zagotovili pogoje za njihovo sodelovanje na seji na daljavo, so se poslanske skupine s predsednikom DZ Igorjem Zorčičem dogovorile, da bo seja nekaj dni pozneje, 18. septembra. Zdaj pa se je izkazalo, da bo seja potekala kot običajno, saj poslanci LMŠ ne bodo več v karanteni in bodo lahko prisotni v DZ.