c S
V Evropskem parlamentu na vizijo von der Leynove tako pozitivni odzivi kot kritike 16.09.2020 13:54 Bruselj, 16. septembra (STA) - Poslanci Evropskega parlamenta so danes v razpravi podprli vizijo in cilje, ki jih je za bolj zeleno, zdravo in gospodarsko močno EU po pandemiji covida-19 predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Poleg pohval pa so nanizali tudi številne kritike in opozorila, da trenutno stanje v EU ni razlog za pretiran optimizem.

V politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP) podpirajo glavne smernice v govoru predsednice komisije na področju zdravstva, migracij, vladavine prava ter Evrope brez sovraštva, je poudaril Manfred Weber. Zdaj je po njegovem prepričanju pravi trenutek, da EU okrepi enotni trg. Treba je zaključiti ambiciozni zeleni dogovor, da bi spodbudili nova inovativna delovna mesta.

Zavzel se je za kredibilnost EU, ki pomeni, da mora EU govoriti z enim glasom - tako v odnosu do Belorusije, Rusije kot tudi Turčije. "Pokažimo državljanom, da je Evropa solidarna in predvsem kredibilna," je pozval.

Pandemija je EU ujela nepripravljeno in je pokazala, da se mora pogovoriti o težavah, ki se že nekaj časa med nami - to so predvsem skupno upravljanje migracij, evro, vzpostavitev novih skupnih virov za polnjenje evropskega proračuna, pa tudi skupne vrednote, je poudarila Iratxe Garcia Perez, vodja politične skupine socialdemokratov (S&D).

Po njenem prepričanju se je treba lotiti ne samo okoljevarstvenih, ampak tudi zdravstvenih problemov. Treba je zavarovati kulturni sektor, ki je v tej krizi zelo prizadet. Prihodnost je negotova in če je ne bomo naslovili na pozitiven način, se bodo okrepile protievropske razprave, je opozorila evropska poslanka iz Španije. Ključna pa bo po njenih besedah odločitev o skupnih vrednotah; zaskrbljujoče je namreč opazovati, kako se v nekaterih članicah slabša stanje vladavine prava.

Da slednja ni samo ena od alternativ, ampak bistvo vsega, je opozoril vodja politične skupine Renew Europe Dacian Ciolos. Med Evropo naložb in Evropo vrednot po njegovem ni mogoče barantati - EU je lahko le oboje skupaj.

Še posebej v času negotovosti in tesnobe mora Evropa državljanom prestavljati steber stabilnosti, zato je treba zgraditi zaupanje državljanov v EU, ki ne smejo biti čez dve leti soočeni z dejstvom, da so šla sredstva iz načrta za okrevanje v žepe avtokratov v EU. Ciolos se je zavzel za vzdržno blaginjo za državljane in pozdravil predstavljene cilje, a opozoril, da zdaj pričakuje digitalno zakonodajo. Zgraditi je treba močno Evropo, zmagali pa bomo le, če bomo ustvarili solidarnost, je prepričan.

"Vaš načrt je kratkoročen in zelo drag," pa je von der Leynovi očital Nicolas Bay iz skupine Identiteta in demokracija (ID). EU je po njegovem v žalostnem stanju, vsak dan je mogoče videti, kako je EU, ki ni dovolj ambiciozna, oslabljena na svetovni ravni ter deležna sarkazma. Državljani EU so v pandemiji obupani, saj je premalo koordinacije v zdravstveni krizi. Predsednici komisije je očital, da želi sprejeti vse več migrantov, s čimer da bo ogrozila evropske državljane, Turčiji pa bo pustila, da bo uničila Evropo.

Kritičen je bil tudi poljski evroposlanec Ryszard Legutko iz politične skupine evropskih konservativcev in reformistov (ECR). EU je danes po njegovem v slabšem položaju, kot je bila pred desetimi leti. "Kar predlaga von der Leynova, je draga ekstravagantnost, navdihuje ga duh okoljskih križarjev, ne pa razmislekov na področju sociale," je opozoril.

Retorika v parlamentu glede vladavine prava odraža dvoličnost in ne zagovarja mnenje večine, je dejal Legutko in evropske institucije obtožil, da želijo odpraviti demokratično izvoljene vlade v članicah, spodbujajo notranje konflikte, kar da je "politična aroganca v najslabši obliki". Če bo komisija nadaljevala po tej poti, bo Evropa uničena: "Uničili jo boste z ideološkim prijemi. Vrnite Evropo v resničnost."

Francoska evroposlanka Manon Aubry iz Evropske združene levice (GUE/NGL) je von der Leynovi očitala "veliko pompa" pri predstavitvi ciljev, v katerih pa med drugim ni omenila davčne pravičnosti in davčnih oaz. Spomnila je na migrantsko krizo v Grčiji, podobno kot Ska Keller (Zeleni), ki je v luči humanitarne krize po požaru v migtrantskem centru Moria na Lezbosu opozorila na "poraze EU na zunanji meji", kjer otroci spijo na ulicah, policijo pa države pošiljajo nad tiste, ki bežijo pred vojnami.

"V EU divja moralna kriza, samo poglejmo, kaj se dogaja v sprejemnih migrantskih centrih v Grčiji, kaj se dogaja na področju vladavine prava na Poljskem in Madžarskem," je dejala Aubryjeva. "Te krize negativno vplivajo na državljane, ki od vas pričakujejo odgovore. Vi pa dajete prednost temu, da ugajate določenim državam," je očitala von der Leynovi.