c S

Odvetniki obtoženih v korupcijski aferi v zdravstvu kritični do načina zaslišanja kronske priče Jurkovičeve

02.09.2020 19:41 Ljubljana, 02. septembra (STA) - Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je nadaljevalo sojenje v aferi domnevne korupcije v zdravstvu. Prek video konference je ponovno pričala ena od ključni prič, nekdanja lastnica in direktorica podjetja Emporio Medical Urška Jurkovič, ki pa ji odvetniki obtoženih niso zastavili nobenih vprašanj, saj menijo da je tak način zaslišanja nezakonit.

Jurkovičeva je že v prvem delu zaslišanja minuli teden povedala, da je podjetje Emporio Medical, ki se je znašlo v središču zgodbe, zdravnikom dajalo nedovoljena darila, a da je takšen pač bil način poslovanja. Za protiuslugo pa naj bi zdravniki še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju, je prepričano tožilstvo.

Danes je med drugim povedala, da je nedovoljene denarne nagrade prejemal tudi zdravnik Miodrag Vlaović, upokojeni travmatolog v celjski bolnišnici. Enkrat ali dvakrat mu je gotovino izročila sama, denar so mu po njenih besedah tudi nakazovali. Vlaovića je sodišče zaradi zdravstvenih težav sicer začasno izločilo iz postopka.

Spregovorila je tudi o vlogi Jane Šturm, nekdanje zastopnice družbe Emporio Medical, ki je bila v podjetju zaposlena vse od njegove ustanovitve. Kot je dejala Jurkovičeva, je bila Šturmova njena desna roka, vodila je tako komercialo kot tudi podjetje. Vedela naj bi, komu se dajejo nedovoljene nagrade, prav tako naj bi imela vlogo pri izračunavanji višine nagrad.

Na vprašanje predsednice sodnega senata Dejane Fekonja, zakaj je Šturmova nehala delati v Emporio Medical, je Jurkovičeva odgovorila, da sta bili prijateljici, v podjetju pa da se je "dogajalo marsikaj dobrega, slabega, čudnega, to je zelo dolga zgodba, ki me je osebno zelo prizadela". Šturmovo so odpustili, ona pa jih je tožila zaradi nezakonite odpovedi. Po odločitvi delovnega sodišča so ji morali izplačati 40.000 evrov odškodnine, se je spominjala Jurkovičeva. Šturmova je sicer zdaj prokuristka podjetja Advanta, ki se ukvarja s prodajo medicinskih pripomočkov in se je znašlo na seznamu obtoženih.

Jurkovičeva je še povedala, da je bila skupaj z nekdanjo svetovalko v podjetju Emporio Medical Mojco Drašler na specializiranem državnem tožilstvu. Podrobnosti se ne spomni, a kot je dejala, se je morda srečala s Harijem Furlanom, takratnim vodjo tožilstva.

Zaslišanje Drašlerjeve je bilo sicer predvideno že večkrat, a ker si ni udeleževala obravnav, je sodnica prejšnji teden zanjo odredila prisilno privedbo. A je tudi takrat ni bilo na sodišče, saj je bila takrat v Zagrebu.

Jurkovičevi, ki trenutno živi v Kaliforniji v ZDA, bi vprašanja prek video konference danes lahko zastavljali tudi zagovorniki obtoženih. A tega niso storili, saj menijo, da je tak način zaslišanja nezakonit in mu s svojimi vprašanji niso želeli dati teže. "Pri taki bistveni kršitvi nočemo sodelovati," je poudaril odvetnik Miha Kozinc, ki zastopa vodjo oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki Roka Vengusta.

Med obtoženimi v prvi skupini - sodnica jih je zaradi velikega števila razdelila na tri - so poleg Vengusta še predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana Vane Antolič, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici Samo Karel Fokter, ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman in nekdanji prokurist v podjetju Emporio Medical Darko Žafran. Vsi našteti krivdo zanikajo.

Sojenje se bo nadaljevalo 16. septembra z zaslišanjem nekdanje računovodkinje Emporio Medicala Damjane Palčar in nekdanje knjigovodkinje podjetja Mateje Repar. Prav tako bodo od delovnega sodišča pridobili spis, iz katerega naj bi bilo razvidno, kdaj točno je bila Šturmova odpuščena. Obramba namreč opozarja, da že cel čas sojenja obravnavajo dokumente iz obdobja, ko naj bi Šturmova že bila odpuščena, Nacionalni forenzični laboratorij pa meni, da jih podpisovala ravno ona. Obramba je predlagala tudi zaslišanje Šturmove, a si je sodišče odločitev glede tega pridržalo.

Danes dopoldan so prek video povezave zaslišali še Wilhelma Fricka, čigar podjetje je opravljalo knjigovodske storitve za družbo Newport Medical. Tudi to podjetje je obvladovala družina Jurkovič, sedež pa je imelo Avstriji. Pojasnil je, da sta mu kot poslovodji družbe poznani samo Urška Jurkovič in njenega mama Ana, za imena obtoženih pa ni slišal oz. jih videl zapisanih dokumentih. Na vprašanje, ali drži izjava Jurkovičeve, da se je denar za izplačilo nedovoljenih nagrad nakazoval z računov podjetja Newport Medical, je odvrnil, da mu to ni znano in da so oni samo knjižili transkacije.