c S

Zaradi porasta okužb s koronavirusom v Grčiji na otoku Poros znova ukrepi

07.08.2020 12:06 Atene, 07. avgusta (STA) - Grške oblasti so na enem najbolj priljubljenih grških turističnih otokov Poros znova uvedle stroge ukrepe zaradi porasta okužb z novim koronavirusom. Ukrepe so uvedli v času naraščanja okužb v državi.

Po potrditvi 12 okužb na Porosu so na otoku znova uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask na odprtih in v zaprtih javnih krajih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V restavracijah in lokalih ter klubih lahko za mizo sedijo največ štirje ljudje, vsi ti obrati pa so lahko odprti do 23. ure. Naenkrat se lahko zbere največ devet ljudi, tudi doma. Ukrepi veljajo do najmanj 17. avgusta.

Oblasti v Atenah se bojijo za lokalno prebivalstvo, predvsem starejše prebivalce na otokih, kjer so zdravstveni sistemi ranljivi. Skrbi jih tudi turistična sezona.

Otok Poros, do katerega pot iz Aten s trajektom traja dve uri, je priljubljena turistična destinacija za prebivalce prestolnice, kot tudi za tuje turiste za enodnevne izlete.

Otok ima 4000 prebivalcev, poleti pa se število ljudi običajno potroji.

Grčija je na izbruh pandemije novega koronavirusa odgovorila hitro in odločno, tako da je uspela število okužb ohraniti na nizki ravni.

Ta teden pa se soočajo s hitrim porastom novih okužb, saj so jih v začetku tedna zabeležili 75, v sredo pa v enem dnevu že 153, skupno doslej več kot 5100. V državi z 10,5 milijona prebivalcev je sicer covid-19 doslej zahteval 210 življenj.

Zaradi porasta okužb je grška vlada v sredo razglasila "teden ozaveščanja". Nato je sporočila, da bodo njene meje od četrtka zvečer za nočna potovanja zaprte, razen meje z Bolgarijo.

Porast okužb pripisujejo predvsem nočnim klubom in nočnim zabavam ter lokalnemu širjenju okužb. Le deset odstotkov okužb so prinesli iz tujine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.