c S

Loja džirga odloča o usodi 400 talibanskih zapornikov

07.08.2020 10:44 Kabul, 07. avgusta (STA) - V Kabulu se je danes na tridnevnem srečanju sestala afganistanska plemenska skupščina, loja džirga, da bi odločila, ali naj vlada iz zaporov izpusti 400 talibanov, kar naj bi odprlo pot mirovnim pogovorom med vlado v Kabulu in talibani.

Ob strogih varnostnih ukrepih so se na obrobju Kabula sestali afganistanski predsednik Ašraf Gani, člani vlade, poslanci ter še okoli 3000 udeležencev iz vse države, da bi slovesno začeli loja džirgo.

Pred začetkom srečanja je ameriški državni sekretar Mike Pompeo v četrtek pozval loja džirgo, naj podpre izpustitev še 400 talibanskih zapornikov v skladu s februarskim dogovorom ZDA in talibanov, saj da je to še zadnja ovira pred začetkom mirovnih pogajanj v Afganistanu.

V pogovorih ZDA in talibanov, v katerih vlada v Kabulu ni sodelovala, so se dogovorili za izpustitev do 5000 talibanskih zapornikov. Obenem so talibani to postavili kot predpogoj za začetek mirovnih pogovorov z afganistansko vlado. Sami so medtem v skladu z dogovorom izpustili 1000 zapornikov.

Pri talibanih gre za zapornike, ki so obsojeni zaradi umorov, tihotapljenja mamil, ugrabitev ter drugih večjih zločinov proti Afganistancem in tujcem, med drugim bombardiranja nemškega veleposlaništva leta 2017, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada je na podlagi seznama talibanov iz zaporov že izpustila 4600 talibanov in še dodatnih 500, vendar pa talibani vztrajajo, da morajo izpustiti še 400 zapornikov z njihovega seznama, če želijo začetek mirovnih pogovorov.

Loja džirga je posvetovalno telo in posebnost Afganistana, kjer se plemenske starešine iz vrst Paštunov, Tadžikov, Hazarov in Uzbekov tradicionalno srečujejo, da rešujejo zadeve ali da se poenotijo glede odprtih vprašanj. V paštunščini loja džirga pomeni veliki svet. Zgodovinsko je reševala plemenske spore, razpravljala o družbenih reformah in potrjevala novo ustavo.