c S

New York s tožbo nad Nacionalno orožarsko zvezo

07.08.2020 10:27 New York, 07. avgusta (STA) - Ameriška zvezna država New York je v četrtek vložila tožbo proti Nacionalni orožarski zvezi (NRA) in njenega vplivnega vodjo Wayna LaPierra zaradi finančnih prevar in drugih kršitev. Cilj naj bi bil doseči razpustitev te vplivne ameriške orožarske organizacije in konservativnega lobija.

Pravosodna ministrica New Yorka Letitia James je dejala, da so LaPierre in še trije visoki predstavniki NRA pristojbine in donacije članov organizacije uporabljali kot svoje "osebne hranilničke" ter porabili več deset milijonov dolarjev sredstev zase in svoje kolege. S tem naj bi kršili zakone, ki zadevajo neprofitne organizacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudarila je, da je četverica dejansko "izropala sredstva", tako da je ta nekoč bogata organizacija, ki je za volilne kampanje republikancev namenila milijone dolarjev, sedaj blizu stečaja.

NRA je v odzivu obtožila Jamesovo, da želi s tožbo pridobiti politične točke na novembrskih volitvah. Menijo, da gre za neosnovan in načrtovan napad na organizacijo in "drugi amandma k ustavi". Predsednica NRA Carolyn Meadows je dodala, da so že tožili Jamesovo.

Največji ameriški orožarski lobi NRA že desetletja predstavlja stališča milijonov lastnikov orožja v ZDA in se uspešno bori proti zakonom o strožjem nadzoru nad uporabo orožja ob navajanju omenjenega drugega amandmaja k ustavi o pravici do nošenja orožja. S podporo kandidatov, ki podpirajo pravico do orožja, je določala volilne tekme in preplašila zmerne kandidate pred tem, da bi se zavzemali celo za skromen nadzor nad orožjem, dodaja AFP.

LaPierre, ki je vodil NRA skoraj tri desetletja, je postal vpliven dejavnik v Washingtonu. Trdil je, da je imel glavno vlogo pri izvolitvi sedanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa leta 2016. Njegova sinova Eric in Donald Jr sta sicer oba člana NRA.

Trump je v odzivu tožbo države New York označil za "strašno zadevo". Meni, da bi se NRA moral preseliti v Teksas, kjer bi imel "zelo dobro in lepo življenje".