c S

Rast nemške zunanje trgovine in proizvodnje kaže na okrevanje gospodarstva

07.08.2020 09:40 Berlin, 07. avgusta (STA) - Nemška zunanja trgovina in industrijska proizvodnja sta se junija okrepila, kažejo danes objavljeni statistični podatki, ki potrjujejo okrevanje največjega gospodarstva območja evra. Proizvodnja se je na mesečni ravni povečala za 8,9 odstotka, nemški izvoz pa se je okrepil za 14,9 odstotka. Rast je presegla pričakovanja analitikov.

Junija se je v primerjavi z majem okrepil tudi uvoz v Nemčijo, ki je bil višji za sedem odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Analitiki so sicer pričakovali večjo rast uvoza, ki naj bi dosegla 10,6 odstotka.

Zunanja trgovina in proizvodnja sta aprila, ob uvedbi omejitev zaradi pandemije covida-19, strmoglavila, saj je javno življenje v Nemčiji zastalo, zaprtih je bilo tudi veliko tovarn.

Raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo kaže, da bo proizvodnja v največjem gospodarstvu območja evra rasla tudi v prihodnjih treh mesecih. Razpoloženje v industriji se je julija izboljšalo tretji mesec zapored.

V avtomobilski industriji bo sicer rast minimalna, bolj očitna naj bi bila v farmaciji, pričakovanja so se izboljšala tudi v kemijski industriji.