c S
V Srbiji in BiH več kot 270 novih okužb, v Severni Makedoniji manj kot sto 05.08.2020 18:29 Beograd/Sarajevo/Skopje/Podgorica, 05. avgusta (STA) - V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 295 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je devet ljudi. V Bosni in Hercegovini pa so potrdili 274 novih okužb, največ na območju Sarajeva. V Severni Makedoniji pa so tako kot dan prej potrdili več ozdravelih kot novih okužb, ozdravelo je namreč 113 ljudi, na novo okužilo pa se jih je 88.

V Srbiji so potrdili 295 novih okužb po opravljenih 9858 testiranjih, je danes povedala premierka Ana Brnabić. V bolnišnicah je 287 bolnikov, od tega jih je na ventilatorju 132. Dodala je, da se manjša pritisk na zdravstveni sistem in da se razmere počasi umirjajo, to dokazuje tudi, da več ljudi odpustijo iz bolnišnic, kot pa jih sprejmejo.

Postopoma bodo v Srbiji tudi odpravili ukrepe, trenutno pa imajo prednost šole, saj se bliža september in začetek pouka. S tem se trenutno ukvarja krizni štab, je pojasnila Brnabićeva. Po njenem bo sicer še dolgo v veljavi ukrep nošenja mask, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V BiH pa so v zadnjem dnevu potrdili 274 novih okužb, od tega 183 v Federaciji BiH. Največ novih okužb, 86, so potrdili v Sarajevu. V BiH je zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo še šest ljudi. Med njimi je bil en pripadnik vojske, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V državi je trenutno nekaj več kot 6000 aktivnih okužb.

V Severni Makedoniji pa upada število aktivno okuženih. V zadnjem dnevu je namreč ozdravelo 113 ljudi, potrdili pa so 88 novih okužb. Covidu-19 je sicer podleglo še šest ljudi. Od izbruha so v državi potrdili 11.289 primerov okužbe, od tega jih je 7221 ozdravelo, umrlo pa 511, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Vlada je danes odločila, da bodo za nekatere dele Severne Makedonije, predvsem na jugu in severu, podaljšali izredne razmere za 30 dni zaradi povečanega števila migrantov in grožnje širjenja virusa.

V Črni gori so v zadnjih 24 urah potrdili 50 novih okužb, umrli so še štirje bolniki, kar je največ v enem dnevu doslej, je povedal namestnik direktorja Inštituta za javno zdravje Senad Begić. V državi so doslej potrdili 3411 primerov okužbe, umrlo je skupno 57 bolnikov s covidom-19, od tega 48 od začetka junija do danes, poroča Tanjug.