c S
V Nemčiji glavni obtoženi na sodišču priznal umor lokalnega politika 05.08.2020 16:17 Frankfurt, 05. avgusta (STA) - V Nemčiji je danes glavni obtoženi Stephan Ernst prvič na sodišču priznal umor lokalnega politika Walterja Lübckeja. Desničarski skrajnež je sicer že med preiskavo priznal dejanje, kasneje pa je priznanje preklical.

Nemčijo je lani junija pretresel umor priljubljenega lokalnega politika Lübckeja na terasi njegove hiše v kraju Wolfhagen blizu mesta Kassel. Povod za umor naj bi bila jeza zaradi beguncev in migrantov, ki jim je politik ponudil zatočišče. Tožilstvo je aprila 46-letnega Ernsta uradno obtožilo umora, soobtoženega Markusa Hartmanna pa pomoči pri umoru, saj mu je domnevno pomagal pri nakupu orožja in z njim vadil streljanje.

Ernst je danes na višjem deželnem sodišču v Frankfurtu preko svojega odvetnika v izjavi priznal, da je politiku zadal smrtno rano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tožilstvo je ob začetku procesa v juniju dejalo, da sta se obtožena udeležila govora umorjenega politika jeseni 2015, v katerem je slednji zagovarjal begunce. Potem je začel Stephan Ernst svojo jezo do tujcev projecirati na Lübckeja. Dodatno so jezo okrepili islamistični napadi. Od leta 2016 do 2018 je vadil uporabo strelnega orožja s soobtoženim Markusom Hartmannom, skupaj sta se udeleževala tudi demonstracij desničarskih skrajnežev.

Glavni obtoženi, 46-letni Stephan Ernst je sprva priznal umor politika, nato je priznanje preklical. Ernst je namreč začel očitati soobtoženemu, da sta bila tisto noč skupaj in da je v resnici on ubil Lübckeja.