c S

Bruselj razširil protidampinške dajatve na kitajski uvoz nerjavečega jekla

05.08.2020 16:15 Bruselj, 05. avgusta (STA) - Evropska komisija je v okviru boja proti izogibanju trgovinskim ukrepom EU razširila protidampinške dajatve na še več uvoženih izdelkov iz kitajskega nerjavečega jekla. Uvoz s Kitajske, za katero veljajo protidampinški ukrepi, je namreč lani skoraj zamrl, uvoz izdelkov iz nerjavečega jekla na splošno pa je porasel na milijon ton letno.

Kot so danes sporočili iz Bruslja, so edini razlog za rast uvoza izdelkov iz nerjavečega jekla prav protidampinški ukrepi. Da bi preprečili nadaljnjo prodajo le malenkostno spremenjenih kitajskih izdelkov po dampinških cenah, so zato danes razširili protidampinške dajatve.

Poslej bodo veljale še za izdelke iz nerjavečega jekla, prevlečenega z magnezijem, zlitinami s silicijem, z dodatnimi površinskimi obdelavami, kot so oljenje ali tesnilni premazi, pa tudi z manjšimi modifikacijami ogljika, aluminija, niobija, titana ali vanadija v sestavi.

Ukrepi bodo veljali za vse kitajske izvoznike, razen enega podjetja, ki je v preiskavi sodelovalo.

"Komisija izvaja trgovinsko zakonodajo EU v vsem njenem obsegu, da bi vzpostavila pravičen položaj za evropsko industrijo jekla," so še pojasnili v Bruslju.