c S
V Italiji napovedujejo dodatno rahljanje koronavirusnih ukrepov 05.08.2020 13:54 Rim, 05. avgusta (STA) - V Italiji napovedujejo dodatno rahljanje ukrepov, ki so jih sprejeli v boju proti novemu koronavirusu. Premier Giuseppe Conte namreč razmišlja o obuditvi turizma z ladjami za križarjenje in kongresov. Dovolili pa bi tudi sejme, je danes dejal za časnik Corriere della Sera.

Še naprej pa bodo ostale zaprte diskoteke, povzema avstrijska tiskovna agencija APA. "Kar se tiče diskotek, moramo biti previdni. Razumem nestrpnost lastnikov, ki želijo začeti znova, ampak v diskotekah ne moremo vzdrževati razdalje, grožnja je prevelika," je povedal premier.

Conte je ob tem napovedal pomoč italijanskemu gostinstvu. Vlada naj bi razmišljala, da bi gostom restavracij povrnili 20 odstotkov njihovih izdatkov, če plačajo s kartico in to javijo preko posebne aplikacije. Ukrep naj bi veljal od septembra do konca leta. Enkratni bonus v višini 5000 evrov pa naj bi pomagal barom, kavarnam in restavracijam.

Vlada naj bi načrtovala tudi bon v višini 500 evrov za revnejše družine, s katerim bi si lahko kupile računalnike ali tablice. V ta namen bo vlada sprostila 200 milijonov evrov. Še 20 milijonov evrov pa bo ministrstvo za kulturo namenilo organizatorjev razstam in dogodkov, ki so utrpeli škodo med krizo.

V Italiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo skoraj 35.000 ljudi, skupno pa so potrdili več kot 243.000 okužb.