c S
Vučić znova kritiziral hrvaško proslavo operacije Nevihta 05.08.2020 11:23 Zagreb/Beograd, 05. avgusta (STA) - Vodilni politiki Srbije in Republike srbske iz Bosne in Hercegovine so v torek zvečer na žalni slovesnosti v Srbiji nedaleč od Rače ob meji z BiH skupaj obeležili 25. obletnico hrvaške operacije Nevihta. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je med drugim dejal, da si Srbija prizadeva za spravo, da pa ne bo trpela ponižanja.

Medtem ko na Hrvaškem danes častijo Nevihto kot ključni dogodek pri vzpostavitvi ustavnopravnega reda na svojem ozemlju po osamosvojitvi države, v Srbiji v hrvaški vojaški operaciji vidijo največje etnično čiščenje v Evropi po drugi svetovni vojni. V Srbiji je tako 5. avgust dan spomina na trpljenje in pregon Srbov.

Letošnja žalna slovesnost je potekala v torek zvečer v Rači. Na tem območju je v Srbijo vstopilo največ srbskih beguncev, ki so pred in med Nevihto zapustili Hrvaško. Vučić je med drugim dejal, da je bilo s hrvaškega ozemlja pregnanih okoli 250.000 Srbov.

"Ne bomo slavili tragedije srbskega naroda, pobijanja srbskih civilistov in srbskih otrok, ne bomo sprejeli ponižanja. Sprava - da, ponižanje pa ne", je dejal Vučić na mostu čez reko Savo v Rači, na katerem so pripravili žalno slovesnost v spomin na trpljenje ljudi po Nevihti.

Hrvaški je Vučić sporočil, da proslava v Kninu nikakor ne pomeni koraka naprej. "Praznujte kar hočete, veselite se, mi pa bomo žalovali za našim Krajišnikom, Dalmatincem, Kordunašem, Banijcem, za vsemi tistimi, ki ste jih z veseljem pregnali z njihovih stoletnih domov," je dejal Vučić.

Povedal je, da Srbija nikoli več ne bo tako šibka, da bi se mnogi v regiji lahko tega veselili. Poudaril je, da je Srbija dovolj močna in pripravljena, da onemogoči nove Nevihte. Obenem pa je dejal, da Srbija "nikogar ne ogroža in ne zahteva ničesar razen miru, sodelovanja in sprave, ne bo pa sprejela ponižanja niti molka. Meni, da tako Srbija kot Hrvaška potrebujeta mir, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Član predsedstva BiH iz vrst srbskega naroda Milorad Dodik je med drugim dejal, da je Hrvaška letos uspela na "obeleževanje svoje sramote" pripeljati tudi "enega Srba", ki se je udeležil predstave v nasprotju z več sto tisoč Srbi, ki niso pripravljeni biti kritje za zločine. Dodik je kritiziral podpredsednika hrvaške vlade Borisa Miloševića, ki je danes v Kninu predstavnik vladne koalicijske Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) in srbske skupnosti na Hrvaškem.

Vučić in Dodik sta na mostu odkrila tudi spominsko ploščo žrtvam Nevihte. Na vencih ob tem spomeniku je napis Otroci Krajine, domovina vas ne bo pozabila.

Po hrvaških virih je sicer v času Nevihte državo zapustilo približno 90.000 hrvaških Srbov. Enako ocenjuje tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki navaja, da je med Nevihto in po njej bilo umorjenih najmanj 324 civilistov in ujetih srbskih vojakov. Na Hrvaško naj bi se po vojni vrnilo le nekaj deset tisoč srbskih beguncev.