c S

Preložili razsodbo domnevnemu naročniku umora slovaškega novinarja Kuciaka

04.08.2020 22:57 Bratislava, 04. avgusta (STA) - Posebno sodišče v Bratislavi naj bi v sredo objavilo razsodbo še trem obtoženim za umor slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke februarja 2018. Med obtoženimi je tudi domnevni naročnik umora, poslovnež Marian Kočner. Danes pa so s sodišča sporočili, da bodo razsodbo objavili 3. septembra.

Tiskovna predstavnica sodišča Katarina Kudjakova je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da se je tričlanski sodni senat za preložitev odločil, ker morajo nadaljevati obravnavo zadeve do sprejema končne odločitve.

Na zatožni klopi sta ob Kočnerju še dva soobtožena. Tožilstvo je zahtevalo po 25 let zapora za vsakega.

Umor preiskovalnega novinarja Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove, ki sta bila 21. februarja 2018 ustreljena na svojem domu, je močno pretresel Slovaško in razkril številne korupcijske povezave politike s kriminalom.

Slovaško posebno sodišče je aprila zaradi umora Kuciaka in njegove zaročenke že obsodilo na 23 let zapora bivšega vojaka Miroslava Marčka, ki je priznal, da je umor izvedel. Zatrdil je, da mu je pri tem pomagal Tomaš Szab, ki pa krivdo zanika.

Na 15 let zapora so medtem že lani obsodili posrednika pri umoru Zoltana Andruska, ki je že pred začetkom sojenja priznal krivdo.

Zdaj bo sodišče razsodilo še domnevnemu naročniku umora, podjetniku Kočnerju, domnevni organizatorki Aleni Zsuzsovi in Szabu, ki naj bi pomagal strelcu Marčku. Vsi trije so krivdo zanikali.

Pred umorom je Kuciak preiskoval nepregledne posle podjetnika Kočnerja. Preiskoval pa je tudi povezave med italijansko mafijo in slovaškimi politiki. Njegov umor pa je vrgel temno senco na vlado in sprožil množične proteste, kakršnim v državi niso bili priča od padca komunizma.

Privedli so do odstopa premierja Roberta Fica, prijeli pa so tudi več sodnikov in državnih tožilcev. Afera je močno spremenila politično krajino Slovaške in dodobra spremenila razmerje moči v tej državi, navaja nemška tiskovna agencija dpa.