c S

Objavljeni bodo podatki o številu brezposelnih v juliju

05.08.2020 07:46 Zavod RS za zaposlovanje bo danes objavil podatke o številu registriranih brezposelnih v juliju. Junija se je število glede na maj prvič po treh mesecih znižalo in ustavilo pod 90.000. Večjih pretresov tudi pri podatkih za julij ni pričakovati, število pa gotovo ostaja daleč od tistega izpred epidemije covida-19. Konec februarja je znašalo 77.484.

Ob koncu junija je bilo v Sloveniji registriranih 89.377 brezposelnih oseb, kar je 1,1 odstotka manj kot maja in 26,3 odstotka več kot junija lani.

Na novo se je junija na zavodu prijavilo 7558 brezposelnih. S tem je število novih prijav v mesečni primerjavi upadlo za 4,7 odstotka, v medletni primerjavi pa je poraslo za 83 odstotkov.

Število prostih delovnih mest se je povečalo, hkrati pa so se umirila odpuščanja.

Tudi statistika za julij naj ne bi prinesla večjih pretresov. Država je namreč za zaščito trga dela sprejela več ukrepov, med drugim subvencioniranje čakanja na delo, ki bo delodajalcem na voljo najmanj do konca avgusta, in subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki ga lahko podjetja izkoristijo do konca letošnjega leta.

Ti ukrepi so ustavili rast brezposelnosti, ki je izbruhnila z epidemijo in strogimi omejitvami za njeno zajezitev. Število brezposelnih je sicer najbolj poskočilo v prvi polovici aprila.

Ljubljana, 05. avgusta (STA)