c S

Iztekel se bo rok za prilagoditev nemške aplikacije na aplikacijo #OstaniZdrav

01.08.2020 09:39 Pogodbeni rok za prilagoditev nemške aplikacije Corona-Warn-App na aplikacijo #OstaniZdrav, namenjeno obveščanju o stikih z okuženimi z novim koronavirusom v Sloveniji, se bo danes iztekel. V primeru okužbe posameznika naj bi se z njeno pomočjo v čim večji meri in čim hitreje prekinila veriga prenosa okužbe z novim koronavirusom.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak je v četrtek zagotovil, da bo aplikacija #OstaniZdrav do roka oddana v mobilni trgovini GooglePlay in AppStore. Kot je povedal, aplikacija že deluje in je prilagojena slovenskim uporabnikom. V četrtek je bila še v testiranju na ministrstvu in na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Po izkušnjah iz drugih držav, ki so za osnovo prav tako vzele Applov in Googlov sistem za obveščanje o izpostavljenosti okužbi, je po Geršakovih besedah pričakovati, da bo aplikacija na voljo za prenos na pametne telefone sredi oz. v drugi polovici avgusta.

Aplikacija bo opozarjala na stanje tveganja, da je prišlo do okužbe, s tremi barvami: zelena bo predstavljala nizko tveganje, modra nepoznano stanje, ko se podatkovni ključi z drugimi telefoni in strežnikom še izmenjujejo, rdeča pa bo predstavljala povečano tveganje. Slednja bo torej opozorila na izpostavitev z uporabniki, ki so v svoj telefon vnesli podatek o tem, da so okuženi.

Sicer pa tudi na začetku drugega dopustniškega meseca kaže, da bo dopustovanje na Hrvaškem še vedno možno, saj je naša južna soseda še vedno uvrščena na rumeni seznam. Ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom na Hrvaškem po mnenju ministra za zdravje Tomaža Gantarja sicer največjo grožnjo predstavlja Istra.

Na Hrvaškem so v petek sporočili, da so potrdili še 67 okužb z novim koronavirusom, zaradi koronavirusne bolezni 19 pa je umrla ena oseba. Pri naših južnih sosedih je aktivno okuženih še 727 ljudi, kar je 22 manj kot v četrtek. Med drugim so 16 okužb potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, 14 v Zagrebu ter po tri pa v šibeniško-kninski in zadrski županiji.

Sosednje države Avstrija, Italija in Madžarska so na zelenem seznamu, ki pomeni epidemiološko varne države.

V zvezi s problematiko okužb z novim koronavirusom je bilo vse do petka popoldne pričakovati tudi, da bo Skupnost socialnih zavodov Slovenije danes uresničila svojo napoved in zaradi nezadovoljstva z ukrepi resornih ministrstev izstopila iz delovne skupine za covid-19. Vendar je v petek dokončno odločitev o tem prestavila na ponedeljek. Do takrat bo strokovna skupina preučila nov predlog ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. To razmišlja tudi o možnosti mobilnih enot za okužene oskrbovance domov za starejše. Prav tako iščejo možnost, da bi domovom pomagali z zagotavljanjem zaščitne opreme.

Ljubljana, 01. avgusta (STA)