c S
Po odločitvi sodišča iskanje dogovora o odvozu odpadkov iz Pivke in Postojne v Ljubljano 01.08.2020 09:38 Pivka, 01. avgusta (STA) - Po odločitvi višjega sodišča, da je pogodba o pristopu občin Postojna in Pivka k RCERO Ljubljana veljavna, prek pravnikov in njihovega koncesionarja Publikusa potekajo pogovori o tem, kako zadeve udejanjiti, pravi pivški župan Robert Smrdelj. Sam upa, da bodo našli rešitev, ki bo ugodna za vse in bo uredila tudi vprašanje plačila računov Snagi.

Višje sodišče je namreč zavrnilo pritožbo občin Postojna in Pivka ter potrdilo sodbo okrožnega sodišča, da je pogodba o pristopu občin k ljubljanskemu regijskemu centru za ravnanje z odpadki (RCERO) iz leta 2014 veljavna. Občini bosta tako morali odpadke voziti na obdelavo in odlaganje v Ljubljano, so pred časom poročale Primorske novice.

Po pogodbi z Mestno občino Ljubljana, ki sta jo podpisala tedanja župana Postojne in Pivke, občinska sveta pa o njej nista odločala, sta občini upravičeni uporabljati storitev RCERO Ljubljana z začetkom njegovega rednega obratovanja leta 2015. Toda pozneje občinska sveta nista soglašala s spremembo načina izvajanja gospodarske javne službe brez vnaprej jasno znanih pogojev in ob veljavni koncesijski pogodbi s Publikusom, občini pa sta nato na poziv k izpolnitvi obveznosti iz pogodbe vložili tožbo za ugotovitev njene ničnosti, je spomnil časnik.

Kot je za STA pojasnil Smrdelj, so omenjeno pogodbo tedaj sami razumeli bolj kot pismo o nameri, pri čemer naj bi bil odvoz odpadkov v RCERO Ljubljana le ena od možnosti, sam prevzem odpadkov pa naj bi bil stvar poznejšega javnega razpisa.

Župan sicer ne postavlja pod vprašaj same odločitve sodišča, prav tako ne razmišlja o izrednih pravnih sredstvih: "Odločitev sodišča pač pomeni, da je pogodba veljavna in da jo je na nek način treba sprocesirati." Je pa po njegovem mnenju zdaj vprašanje, kako stvari udejanjiti.

Kot je navedel Smrdelj, prek Publikusa in njihovih pravnikov tečejo pogovori in, čeprav zaradi razmaha covida-19 zadeve niso tekle tako, kot bi sicer, zdaj upa, da bodo našli rešitev, ki bo ugodna za vse strani.

Sam meni, da bo treba skleniti nov dogovor, saj dvomi, da je pogodba, ki je po odločitvi sodišča ostala v veljavi, primerna podlaga za izvedbo neke rešitve.

V vmesnem času je ljubljanska Snaga občinama, s katerima ni imela sklenjene pogodbe, pošiljala račune za čas, ko naj bi odpadke vozili v Ljubljano, a jih nista. Sodišče o utemeljenosti zahtevka ni odločalo, občini pa sta račune zavrnili, ker naj za plačilo ne bi bilo pravne podlage, so navedle Primorske novice. Občini Postojna je Snaga izstavila za skoraj 1,5 milijona evrov računov, Občini Pivka pa okoli 250.000 evrov.

Smrdelj je poudaril, da ti računi nimajo pravne utemeljitve, saj so podpisali dogovor z ljubljansko občino, samo izstavljanje računov pa je bilo po njegovem mnenju način izvajanja pritiska. Župan sicer računa, da bodo v sklopu novega dogovora našli operativno rešitev, ki bo v paketu rešila odprta vprašanja, vključno s plačilom računov Snagi za nazaj.