c S

V veljavi sporazum o prosti trgovini med EU in Vietnamom

01.08.2020 09:38 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Danes je začel veljati sporazum o prosti trgovini med EU in Vietnamom, ki bo v prihodnjih 10 letih odpravil skorajda vse carine. Sporazum bo evropskim podjetjem zagotovil tudi boljši dostop na vietnamski trg bančnih, pomorskih, transportnih in drugih storitev ter omogočil sodelovanje na javnih razpisih vietnamske vlade in večjih mest.

Sporazum bo zagotovil tudi ustrezno zaščito geografskih označb in odpravil številne necarinske ovire, npr. v avtomobilskem sektorju, so ob tem zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

"Sporazum je hkrati tudi pomembno orodje za zagotavljanje trajnostnega razvoja, tako na področju okolja kot delavskih pravic," so poudarili na ministrstvu. Vietnam se je s sporazumom po pojasnilih ministrstva zavezal k implementaciji pariškega podnebnega sporazuma in k ratifikaciji osmih temeljnih konvencij mednarodne organizacije za delo ILO.

Obseg slovenske trgovine z Vietnamom je relativno majhen, lani se je ustavil pri 55,8 milijona evrov. "Vendar pa je pričakovati, da bo sporazum ustvaril nove priložnosti za povečanje trgovinske menjave in investicij med državama," so ocenili na ministrstvu.

Sporazum o prosti trgovini med EU in Vietnamom je bil podpisan 30. junija 2019 v Hanoju, Svet EU ga je potrdil 30. marca, nacionalna skupščina Vietnama pa 18. junija.

Hkrati s sporazumom o prosti trgovini je bil junija lani v Hanoju podpisan tudi sporazum o zaščiti naložb med EU in Vietnamom. Ker gre za sporazum v t.i. deljeni pristojnosti, pa bo treba za njegovo uveljavitev najprej zaključiti tudi nacionalne ratifikacijske postopke v vseh državah članicah EU. Vietnam je ta sporazum, ki zagotavlja sistem investicijskega sodišča z neodvisnimi sodniki za reševanje sporov med vlagatelji in državo, že ratificiral.