c S
Iz Bruslja poziv k čimprejšnjemu izkoriščanju sredstev iz sklada REACT-EU 01.08.2020 09:36 Bruselj, 01. avgusta (STA) - Evropska komisarja za kohezijsko politiko in za zaposlovanje Elisa Ferreira in Nicolas Schmit sta v pismih ministre držav članic EU, pristojne za kohezijska sredstva, pozvala, naj se pripravijo na čimprejšnji začetek koriščenja sredstev iz sklada REACT-EU, so ta teden sporočili iz Bruslja.

Sklad je del nedavno dogovorjenega instrumenta EU za okrevanje NextGenerationEU, vrednega 750 milijard evrov.

Denar iz sklada REACT-EU, ki sicer še ni uradno potrjen, bo namenjen odpravljanju gospodarske in socialne škode zaradi pandemije covida-19, zagonu evropskega gospodarstva ter ohranjanju in ustvarjanju delovnih mest.

Sredstva naj bi bila namenjena tudi okoljskim projektom, ki bodo naslavljali posledice pandemije v luči prehoda proti zelenemu in digitalnemu gospodarstvu, ter vzpostavitvi bolj odporne družbe.

V skladu bo skupaj na voljo 47,5 milijarde evrov.

"Viri v okviru REACT-EU bodo ključnega pomena za okrevanje gospodarstva po koronavirusni krizi v prihodnjih treh letih," je opozorila Ferreira. Skladno s tem je državam članicam svetovala, naj izkoristijo to priložnost za trdno, zeleno, digitalno in kohezivno okrevanje.

Komisar Schmit je dodal, da bo sklad pomemben vir pri spoprijemanju z izzivi, povezanimi z delovnimi mesti in socialnim vključevanjem.

Da bi REACT-EU zaživel čim prej, morajo države članice slediti smernicam Evropske komisije, so še spomnili v Bruslju. Gre za upoštevanje potreb v pandemiji najbolj prizadetih držav oz. regij, ki so tudi najmanj odporne, spoštovanje priporočil evropskega semestra in upoštevanje partnerskega principa.