c S

Pivčeva bo na nove očitke odgovarjala po dopustu

31.07.2020 18:50 Ljubljana, 31. julija (STA) - Ministrica in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec se je po očitkih o gostovanju v podjetju Vinakras znašla še pod očitki glede plačila nočitev v Izoli. Na dodatna vprašanja bo odgovarjala po dopustu, je sporočila. V DeSUS od nje pričakujejo natančne informacije, partnerji pa so z ocenami njenega ravnanja zadržani. V opoziciji jo pozivajo k odstopu.

Televizija Slovenija je v četrtek poročala, da je Občina Izola kmetijski ministrici ob junijskem službenem obisku, ki naj bi se raztegnil še v zasebnega, kar je razvidno tudi iz ministričinih objav na Instagramu, plačala več nočitev v tamkajšnjem hotelu. V kabinetu Pivčeve so pojasnili, da je bila ministrica od 12. do 14. junija gostja Občine Izola.

Televizija pa je navajala, da naj bi se obisk raztegnil v zasebnega in da naj bi s prvotno izdanega hotelskega računa izhajalo, da sta tam bivala tudi sinova Pivčeve. Ona sicer to zanika. V telefonskem pogovoru za televizijo je med drugim pojasnila, da je bilo sprva res mišljeno, da bi prenočila v hotelu tudi sinova, na koncu pa da sta spala pri prijateljih. V njuno nesojeno sobo naj bi se nastanila varnostnika.

Policija tega, kje sta spala varnostnika, ne razkriva. Kot so na Generalni policijski upravi danes spomnili za STA, je Pivčeva kot podpredsednica vlade varovana po III. stopnji uredbe o varovanju, kar pomeni, da jo na vseh službenih poteh, razen v kolikor bi se temu sama izrecno odrekla, spremljajo tudi varnostniki.

"Vse varovane osebe, tako tudi podpredsednica, so varovane s taktiko in metodiko varovanja skladno z ukrepi načrta varovanja varovane osebe, ki pa je označen s stopnjo zaupnosti," so navedli. So pa dodali, da stroški varnostnikov bremenijo proračun policije.

Iz končnega računa, ki ga je hotel občini izdal po popravkih šele 29. julija, je sicer razvidno, da je občina plačala dve nočitvi z zajtrkom, dve turistični taksi in eno prijavnino. Imena gostov niso razvidna, prav tako ne število oseb, oziroma gre sklepati, da gre za eno sobo za dve noči od 12. do 14. junija. A vrednost računa je 454,80 evra, kar je toliko, kot je znašal predračun, datiran na 5. junij, ki je bil izdan za dve nočitvi z zajtrkom v dveh sobah s pogledom na morje z vključeno turistično takso in prijavnino.

Natančne informacije od predsednice DeSUS pričakujejo tudi v njeni stranki. "Če navedbe držijo, potem bo to zelo težak nahrbtnik predsednice pri njenem nadaljnjem vodenju stranke," je za STA danes ocenil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. O tem, ali bi morala Pivčeva odstopiti, če navedbe držijo, pa ne želi polemizirati.

A iz kabineta Pivčeve so danes sporočili, da "se je ministrica odločila, da se bo trenutno posvetila dopustu in družini ter da bo na ta vprašanja odgovarjala, ko se z dopusta vrne".

V kabinetu predsednika vlade ter koalicijskih SDS in SMC zadnjih objav o Pivčevi ne komentirajo. Tudi v NSi bodo s komentarjem počakali do konca postopkov pristojnih organov, so pa v sporočilu za javnost navedli, da podpirajo zavezanost vseh javnih funkcionarjev visokim etičnim in moralnim standardom.

Bolj ostra pa je opozicija, iz katere prihajajo pozivi k odstopu Pivčeve.

"Ministrica mora odstopiti. Preveč je njenih primerov kršenja protikorupcijske zakonodaje, odkar je v politiki, da bi lahko govorili o napaki. To postaja že vzorec njenega delovanja. Ne upošteva zakonodaje in krši etična pravila," je na Twitterju navedel vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

V SD pričakujejo, da bo Pivčeva javnosti pojasnila očitke. "Če se izkaže, da je javnosti lagala, potem te funkcije ne more več opravljati," so navedli na Twitterju.

Martina Vuk iz SD je v izjavi novinarjem dejala, da bi bila interpelacija ministrice primeren ukrep, a je obenem spomnila, da množica interpelacij zmanjšuje pomen tega instituta. V opoziciji se bodo o tem pogovorili. V SD tudi pričakujejo, da bodo odgovornost Pivčeve ugotavljali pristojni organi.

Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca gre pri obeh primerih očitkov Pivčevi za očitno zlorabo položaja, zaradi česar bi morala odstopiti.

Ob tem pa je Mesec za STA poudaril, da je Pivčeva, "da bi prepričala javnost o svoji nedolžnosti glede nočitev v Izoli, predložila očitno ponarejen oziroma poneverjen račun". To pa je kaznivo dejanje. "Računamo, da bodo ustrezni organi stvar čim prej raziskali in bo v primeru potrditve sumov - takrat že bivša ministrica - tudi kazensko odgovarjala," je še navedel Mesec.

Po mnenju predsednice SAB Alenke Bratušek je na predsedniku vlade Janezu Janši, da pove, kakšne kriterije bo imel do svojih ministrov. "Na koncu pa bodo volivci povedali, ali se z načinom dela, kot ga ubira kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, strinjajo ali ne," je navedla Bratuškova.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) sicer vodi predhodni preizkus glede gostovanja Pivčeve na Krasu konec junija, ko je med drugim nastopila v videu zasebnega podjetja Vinakras. Pivčeva je pojasnila, da je stroške nastanitve zase in za svoja sinova plačala sama in da bo račun, če bo treba, pokazala pristojnim institucijam.

KPK bo v tej zadevi preverila tudi aktivnosti Pivčeve ob obisku v Izoli. Za zdaj pa še ne morejo govoriti o kršitvah določb protikorupcijskega zakona, so navedli danes.

Radio Slovenija je poročal, da je KPK občino že zaprosil za posredovanje dokumentacije.

Računsko sodišče za zdaj očitkov ministrici ne komentira.