c S

KPK bo v okviru zadeve Vinakras preverila tudi aktivnosti Pivčeve ob obisku v Izoli

31.07.2020 14:26 Ljubljana, 31. julija (STA) - Protikorupcijska komisija bo aktivnosti ministrice Aleksandre Pivec na junijskem obisku v Izoli preverila v okviru zadeve, ki jo vodi o njenem obisku v podjetju Vinakras, kjer že opravlja predhodni preizkus. Okoliščine obiska v Izoli preverjajo, a še ne morejo govoriti o kršitvah določb protikorupcijskega zakona, so navedli.

Televizija Slovenija je v četrtek poročala, da je Občina Izola kmetijski ministrici ob junijskem službenem obisku plačala več nočitev v tamkajšnjem hotelu. V kabinetu Pivčeve so pojasnili, da je bila ministrica od 12. do 14. junija gostja Občine Izola.

Televizija pa je navajala, da naj bi se obisk raztegnil v zasebnega in da naj bi s prvotno izdanega hotelskega računa izhajalo, da sta tam bivala tudi sinova Pivčeve. Pivčeva sicer to zanika. V telefonskem pogovoru za televizijo je med drugim pojasnila, da je bilo sprva res mišljeno, da bi prenočila v hotelu tudi sinova, na koncu pa da sta spala pri prijateljih. V njuno nesojeno sobo naj bi se nastanila varnostnika.

To je v nekaj dnevih že drugi očitek Pivčevi glede plačila nočitev na službenih obiskih. KPK namreč vodi tudi predhodni preizkus glede gostovanja Pivčeve na Krasu konec junija, ko je med drugim nastopila v videu zasebnega podjetja Vinakras. Pivčeva je pojasnila, da je stroške nastanitve zase in za svoja sinova plačala sama in da bo račun, če bo treba, pokazala pristojnim institucijam.

Na KPK so danes v pisnem sporočilu za STA pojasnili, da bo komisija sicer v okviru zadeve, ki jo vodi, preverjala sume vseh morebitnih kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Okoliščine obiska ministrice v Izoli komisija še preverja, vendar pa glede na objave v medijih dodajajo, da v tem trenutku še ne morejo govoriti o kakršnih koli kršitvah v povezavi z določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o nasprotju interesov.

Natančne informacije glede medijskih objav pa od predsednice DeSUS pričakujejo tudi v njeni stranki. "Če navedbe držijo, potem bo to zelo težak nahrbtnik predsednice pri njenem nadaljnjem vodenju stranke," je za STA ocenil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.