c S

Ministrica Kozlovičeva obiskala celjsko sodišče

10.07.2020 13:49 Celje, 10. julija (STA) - Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je danes v seriji načrtovanih obiskov po slovenskih sodiščih obiskala višje in okrožno sodišče v Celju. Kot je povedala, se je seznanila z odprtimi vprašanji ter vodstvu sodišča predstavila prioritete pravosodnega ministrstva v tem mandatu, zlasti o prenovi sodniške zakonodaje.

Omenjena prenova bo po njenih besedah prinesla izboljšave na področju delovanja sodišč, sojenj v razumnem roku in drugih prednosti za državljane. Med drugim načrtujejo uvedbo enovitega sodnika in eno okrožje, kar pa ne pomeni, da bodo sodišča tudi fizično ukinjali, je še zagotovila ministrica.

Na sestanku so govorili tudi o digitalizaciji, ki je tako prioriteta ministrstva kot tudi sodišč. V duhu aktualne epidemije si želijo, da bi do konca leta z avdio in video konferencami ter snemalnimi napravami opremili vsa sodišča, kar pa je odvisno od razpoložljivih finančnih sredstev.

"Na sodiščih pa si prav tako želijo čim prejšnjega začetka elektronskega poslovanja, zlasti vlaganja vlog po vzoru, kot je to že urejeno v insolvenčnih postopkih," je dejala Kozlovičeva.

Z vodstvom celjskega sodišča so govorili tudi o tem, kakšne posledice je povzročil trimesečni zastoj zaradi epidemije, in pri tem ugotovili, da bo v Celju predvsem na kazenskem področju zahteval nekaj daljši proces, v katerem bodo lahko nadomestili izgubljeni čas.

Vlada je v ta namen sprejela zakon, s katerim so uredili možnost bolj prilagodljivega delovanja v času epidemije. Predsednik vrhovnega sodišča bo tako v podobnih primerih lahko bolj učinkovito odločal, ali se lahko omeji poslovanje samo na enem ali na več sodiščih, lahko bo prerazporejal pristojnosti in podobno.

Spreminjajo tudi termin sodnih počitnic, v času katerih lahko poleg nujnih zadev potekajo tudi tiste, za katere se stranke dogovorijo. To po njenem še ne bo vplivalo na letošnje počitnice, ki pa bodo nekaj krajše kot običajno in bodo trajale le v prvi polovici avgusta.

Predsednik celjskega višjega sodišča Branko Aubreht je ob tem povedal, da so ministrico seznanili predvsem z nekaterimi stališči glede prenove sodniške zakonodaje, zlasti v zvezi z dolgo pričakovano uvedbo enovitega sodnika ter določenih posegov v mrežo višjih sodišč.

"Oba ugotavljava, da so ti premiki nujno potrebni za normalno poslovanje sodišče, zato upam, da se načrti uresničijo. Verjamem, da bomo tudi s to ekipo sodelovali konstruktivno, kot smo s prejšnjimi. Torej v duhu varovanja človekovih pravic, zagotavljanja pravičnega sojenja v razumnem roku," je še dodal Aubreht.