c S

Komisija za preprečevanje korupcije lani ugotovila več kršitev integritete

09.07.2020 16:05 Ljubljana, 09. julija (STA) - Predsednik KPK Robert Šumi je predsedniku republike Borutu Pahorju predstavil letno poročilo o delu KPK za leto 2019. KPK je lani ugotovila precej več kršitev integritete kot v prejšnjih letih, prav tako je prejela več prijav. Več aktivnosti pa bi bilo po besedah Šumija treba nameniti ugotavljanju nasprotja interesov in sistemu javnega naročanja.

Pahor je ob tem podprl prizadevanja Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da usmerja svoje delo predvsem na področje krepitve preventivne dejavnosti komisije in ustvarjanja kulture integritetnega in etičnega delovanja, so njegove besede povzeli v predsednikovem uradu.

Pahor in predstavniki KPK so se strinjali, da bi k temu lahko pripomogla tudi nujna prenova resolucije o preprečevanju korupcije, sprejeta leta 2004. Predsednik republike je posebej poudaril tudi pomembnost neodvisnosti in samostojnosti KPK, saj je to edino zagotovilo za njeno uspešno in učinkovito delo.

Šumi je ob tem izrazil zadovoljstvo, da se je vzpostavljen nov način vodenja postopkov pred komisijo lansko leto z odločitvama vrhovnega in upravnega sodišča potrdil kot pravilen in zakonit, s tem pa je po njegovih besedah postavljen pomemben temelj za nadaljnje uspešno delo komisije.