c S

Evroskupina bo izbrala novega šefa

09.07.2020 07:48 Bruselj, 09. julija (STA) - Finančni ministri držav v območju evra bodo danes na virtualnem zasedanju izbrali svojega novega vodjo. Za predsedniški položaj evroskupine se potegujejo Španka Nadia Calvino, ki velja za favoritinjo, Luksemburžan Pierre Gramegna in Irec Paschal Donohoe. Nov mandat, ki traja dve leti in pol, se začne 13. julija.

Za izvolitev je potrebna navadna večina glasov, torej deset od 19. Če se te v prvem krogu ne doseže, kandidat z najmanj glasovi izpade in sledi drugi krog. Na koncu se ne glede na rezultat tajnega glasovanja stremi k soglasni podpori najboljšemu kandidatu.

Favoritinja, španska finančna ministrica, ima podporo nemške kanclerke Angele Merkel ter med drugim Portugalske in Italije. 51-letna Španka, ki je sedaj edina ženska v evroskupini, bi bila sploh prva ženska na tem vodilnem položaju.

Luksemburžan Gramegna se je za položaj že potegoval konec leta 2017, ko je šef evroskupine postal Portugalec Mario Centeno. 62-letni karierni diplomat, ki lahko računa na podporo Belgije in Nizozemske, je na položaju finančnega ministra že sedem let.

45-letni desnosredinski irski finančni minister se nadeja možnosti, da bi zmagal kot kompromisni kandidat zunaj dveh nasprotnih taborov severa in juga. Donohoe ima po navedbah portala Politico podporo Avstrije, Cipra, Latvije, Slovaške in tudi Slovenije.

S slovenske strani informacij o tem, koga bo podprl finančni minister Andrej Šircelj, ni bilo mogoče pridobiti. Le sporočilo, da so na ministrstvu za finance preučili vse tri kandidature in da bodo dokončno odločitev o podpori sprejeli do zasedanja.

Evroskupina je neformalno telo, ki se sestaja enkrat na mesec. Prvi sestanek je bil junija 1998 v Luksemburgu. Prvi, dolgoletni šef je bil Luksemburžan Jean-Claude Juncker. Januarja 2013 ga je nasledil Nizozemec Jeroen Dijsselbloem, njega pa Centeno.