c S

Merklova in evropski poslanci za solidarnost v boju s posledicami covida-19

08.07.2020 20:40 Bruselj, 08. julija (STA) - Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Evropskem parlamentu v predstavitvi prioritet nemškega predsedovanja Svetu EU poudarila pomen solidarnosti pri soočanju s posledicami pandemije covida-19. Z njo se je strinjala tudi večina evropskih poslancev. Tako Merklova kot poslanci so se zavzeli za čimprejšnje sprejetje načrta za obnovo Evrope.

Merklova je predstavila pet prioritet nemškega predsedovanja Svetu EU, ki se je začelo 1. julija. To so po njenih besedah temeljne pravice, povezanost, boj proti podnebnim spremembam, digitalizacija ter odgovornost Evrope v svetu. Po njenih besedah so te prioritete pomembne, ker "potrebujemo trajnostno spremembo, da bi ohranili Evropo".

Pri ohranitvi Evrope potrebuje tudi evropske poslance, je poudarila. Prosila jih je, naj bodo posredniki pri vzpostavitvi povezanosti in enotnosti v EU. Enotnost in solidarnost v EU sta po njenih besedah pomembni tudi v boju proti pandemiji covida-19.

Evropski parlament je pozvala k podpori načrtu za obnovo Evrope po pandemiji, pri čemer bodo morali biti vsi pripravljeni na kompromise. "Ne smemo izgubljati časa, saj bodo trpeli samo najšibkejši," je poudarila. Izrazila je upanje, da bo dogovor o svežnju za obnovo Evrope dosežen še pred poletnim premorom.

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v razpravi v Evropskem parlamentu poudarila pomen solidarnosti. Ta po njenih besedah pomeni, da tisti, ki potrebujejo pomoč, to tudi dobijo. Vendar pa morajo vse države članice pri tem opraviti domačo nalogo. "Vsi se moramo spremeniti na bolje," je izpostavila.

Tudi ona je dejala, da se je treba v prihodnjih tednih uskladiti o večletnem finančnem okvirju EU in instrumentu za okrevanje, ki sta skupaj vredna 1850 milijard evrov.

K solidarnosti je pozvalo tudi več evropskih poslancev, med njimi vodja največje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber. Poudaril je, da je treba gledati dlje od vsakdanjih problemov in govoriti o identiteti.

"Nobena skupnost ne more preživeti brez duha skupnosti, skupnih prepričanj, brez lastne identitete, preprosto, brez evropskega načina življenja," je poudaril. Izrazil je prepričanje, da bo nemško predsedovanje kos tej nalogi.

Da je ta kriza priložnost za solidarnost v Evropi, ki jo "nujno potrebujemo", pa je poudarila tudi vodja politične skupine Zelenih Ska Keller. Izpostavila je, da je njena politična skupina pripravljena podpreti ambiciozen načrt za obnovo Evrope. Zavzemali se bodo za sklad, ki olajšuje v prihodnost usmerjene investicije, ozelenitev gospodarstva in pomaga najbolj prizadetim državam v Evropi. Pozvala je tudi k ukrepanju na področju boja proti podnebnim spremembam.

Da mora solidarnost zamenjati varčevanje, za katero se je Nemčija zavzemala v zadnji finančni krizi, se je zavzel tudi predstavnik politične skupine Evropske levice (GUE/NGL) Martin Schirdewan. Opozoril je na pomen boja proti prekarnim oblikam dela.

Po besedah vodje politične skupine socialistov in demokratov (S&D) Iratxe Garcie Perez pa je treba svetu pokazati, da je mogoče ustvariti pravičnejšo družbo, ki je bolj trajnostna, ki bo razmišljala o prihodnjih generacijah in okolju ter bo utemeljena na enakopravnosti.

Tudi v politični skupini socialistov in demokratov računajo na nemške izkušnje pri gradnji sodelovanja nad osebnimi interesi za poenotenje Evrope, je povedala.

Dacian Ciolos iz vrst liberalcev (Rene) se medtem ni strinjal s kanclerko, da je treba najprej zagotoviti sredstva, šele nato pa govoriti o vladavini prava. "Izkoristiti moramo ta finančni sveženj v vrednosti 1850 milijard evrov. Zagotoviti moramo, da bodo vsi Evropejci lahko živeti v svobodnem, uspešnem in pravičnem svetu. Kanclerka, imate moč za to, ne razočarajte nas," jo je pozval.

Podobno kot drugi evropski poslanci se je za čimprejšnji dogovor o skladu za obnovo zavzel Raffaele Fitto iz vrst Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). "Treba je poiskati evropski duh, postaviti delitve iz preteklosti na stran, dati moramo nov zagon gospodarstvu, da podpremo naša podjetja," je poudaril.

Jörg Meuthen iz skrajno desne skupine Identiteta in demokracija pa je Merklovi dejal, da njena politika, zeleni dogovor in sklad za obnovo niso v skladu z razumnim odločanjem. "Poraba izposojenega denarja je v nasprotju s tistim, kar zastopamo. To ni vaš denar, to je denar davkoplačevalcev," je poudaril.

Merklova, ki je na prvem obisku v tujini po izbruhu novega koronavirusa, bo danes o svežnju za obnovo Evrope govorila še z voditelji osrednjih institucij EU. Konec prihodnjega tedna pa se bodo voditelji držav članic sestali na vrhu na to temo.