c S

Podpis dogovora o višjem regresu podpisalo 26 sindikatov javnega sektorja

08.07.2020 07:33 Ljubljana, 07. julija (STA) - Aneks h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, s katerim zvišujejo letošnji regres za javne uslužbence do vključno 20. plačnega razreda, je danes podpisalo 26 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja od skupno 43. Še en sindikat pa je napovedal, da bo aneks podpisal naknadno v sredo.

Dogovor sta pogajalski skupini vlade in sindikatov javnega sektorja parafirali v sredo, vlada ga je potrdila dan za tem, podpisovanje aneksa pa so predvideli za danes od 10. do 16. ure na ministrstvu za javno upravo.

Dogovor letošnji regres za letni dopust za javne uslužbence do vključno 20. plačnega razreda določa v višini 1050 evrov, kolikor so prejeli tudi lani. Tisti z višjimi plačnimi razredi pa ostanejo pri regresu v višini minimalne plače, ki letos znaša 940 evrov, čeprav so na sindikalni strani tudi zanje predlagali višji regres.

A sindikalni predstavniki so prejšnji teden pristali na vladni predlog, ki je enak lanski ureditvi, torej višji regres le za tiste z najnižjimi plačami. V vladnih vrstah so kot razlog za takšno rešitev navajali aktualne javnofinančne razmere in letos povišano minimalno plačo, zaradi česar je regres vsaj nekoliko višji za vse javne uslužbence.

Ker je bil regres v višini minimalne plače vsem že izplačan, bo za tiste z najnižjimi plačami in pravico do višjega regresa naknadno izplačan poračun, kar bi se po napovedih ministra za javno upravo lahko zgodilo v začetku avgusta pri izplačilu julijske plače. Za proračun bo to po njegovih navedbah pomenilo približno dva milijona evrov več.