c S
Sindikat delavcev trgovine: Politika beži pred voljo javnosti 30.06.2020 11:33 Ljubljana, 30. junija (STA) - Odpoved za danes sklicane seje odbora DZ za gospodarstvo, na kateri bi morali poslanci obravnavati predlog novele zakona o trgovini, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah, predstavlja beg politike pred voljo javnosti, so danes poudarili v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije. Zavračajo tudi svarila Trgovinske zbornice (TZS) pred odpuščanji.

"Sindikat delavcev trgovine Slovenije to potezo razume kot politično izogibanje odgovornosti do delavskega razreda v trgovinski dejavnosti in beg politike pred voljo javnosti ter nenazadnje voljo zaposlenih v trgovini," je v današnjem sporočilu za javnost zapisal generalni sekretar sindikata Ladi Rožič.

Po njegovih besedah se določeni politiki kljub spodbudni vladni odločitvi, da trgovine za zdaj ostajajo ob nedeljah zaprte, do te problematike vedejo neodgovorno. Prepričan je, da želijo z dopolnili razširiti izjeme in razvrednotiti predlog novele, "ki v trenutni obliki izkazuje voljo ljudstva".

"Zaposleni v trgovini so vse od začetka aktualne krize nosili težka delovna bremena, a so kljub temu zagotavljali nemoteno oskrbo prebivalstva. Delovne razmere v trgovini so se v zadnjih mesecih izrazito zaostrile, delavci poročajo o izčrpanosti. Ob tem se zdi, da njihova poročanja s strani odločevalcev ostajajo neslišana," je poudaril Rožič.

Obregnil se je tudi ob TZS, ki jo skrbita upad potrošnje oziroma prihodkov in posledično odpuščanja v dejavnosti. Kot je izpostavil, podatki državnega statističnega urada kažejo, da je bil realni prihodek v panogi maja v vseh segmentih, razen v prodaji avtomobilov in motornih goriv, le za spoznanje nižji kot maja lani.

"Trditev, da ljudi od nakupa avtomobilov, kjer je bil padec prodaje znaten, odvrača nedeljsko zaprtje prodajaln, je povsem neutemeljena, saj gre pri tem za večji nakup, ki se ne zgodi v enem vikendu. Kar zadeva motorna goriva, se ta prodajajo na bencinskih črpalkah, ki ostajajo odprte tudi ob nedeljah. Upad prodaje v tem segmentu lahko prej pripišemo velikemu upadu tovornega prometa na slovenskih cestah, ki je bil v prvih tednih po razglasitvi epidemije kar 40-odstoten," je prepričan sindikalist.

"Tudi tistega odstotka ali dveh, za kolikor je upadel realni prihodek v trgovini na drobno, ne moremo pripisati zaprtju trgovin ob nedeljah. Bolj verjetno se zdi, da je upad potrošnje posledica splošne povečane stopnje brezposelnosti," je še navedel.

Prav tako se mu zdi glede na objavljene zaposlitvene oglase v trgovinski dejavnosti "nadvse neverjeten" argument o odpuščanjih.

Potem ko je predsednik odbora DZ za gospodarstvo Branislav Rajić odpovedal sejo, so se sicer v ponedeljek oglasili tudi v Levici, kjer potezo vidijo kot zavlačevalni manever koalicije.

V poslanski skupini SMC, katere član je Rajić, pa so za STA v ponedeljek pojasnili, da predlog novele zakona še ni pripravljen za obravnavo na matičnem delovnem telesu. "Odbor glede na številna odprta vsebinska vprašanja in neusklajenost predloga zakona s socialnimi partnerji po oceni predsednika potrebuje dodaten čas za pripravo ustreznih rešitev oziroma dopolnil, ki bodo pripomogli k usklajeni odločitvi," so zapisali.